onsdag 19 november 2008

Sojigt Skojigt

Igår var det aktivmatlagning. Gästerna var ett gäng rektorer som var i Grythyttan på utbildning och så trevliga dom var. Tillsammans lagade vi en trerätters meny, hade vinprovning och så fick de äta maten som hade lagats och dricka lämpliga viner till. Jag har aldrig tidigare tänkt på att rektorer är så skojiga, kanske för att ens egna alltid har varit så stränga och torra. Inte var dom bara trevliga heller utan duktiga också!
För er som inte var där och missade allt det skojiga så delar jag med mig av förrätten.




Soppa på savojkål och trattkantareller med västerbottenflarn
4 port.

20 gram västerbottenost

15 gram torkade trattkantareller
1 liten klick smör
1 nypa salt
1 liter vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk koncentrerad kantarellfond
1 msk cognac
1 msk ljus soja

0,5 dl grädde

150 gram savojkål
1 liten skvätt olja
1 nypa salt


Ostflarn
Riv osten grovt och sprid ut den i fyra stycken lika stora högar på bakplåtspapper. Grädda i ugn tills gyllene i 200 grader, ca 5 minuter.

Soppan
Fräs trattkantarellerna i smöret, salta och peppra. Tillsätt vattnen, fond, soja och cognac, låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Dra åt sidan.

Savojkål
Strimla savojkålen fint och fräs i olja tills den är något mjuk. Salta och ställ åt sidan.

Grädden
Vispa grädden till dess att den är lösvispad.

Vid servering läggs savojkålen i botten av fatet, buljongen med kantarellerna hälls över det hela och toppas med ostflarnet.

1 kommentar:

Wikberg sa...

Hej Ingrid i Grytan!
Jag är en av de "skojiga" rektorer som var med på matlagningen i onsdags kväll. Det var mycket trevligt hela upplägget. Vi blev så väl mottagna av er alla duktiga blivande stjärnkockar...Lycka till i er framtid önskar Elisabeth Wikberg, Tjörn