onsdag 21 januari 2009

Pizzatime!

Ofta när jag och Jonas ska laga något gott så gör vi egna pizzor. Vi brukar göra en deg och baka småpizzor med olika pålägg som vi gräddar och äter en efter en med ett glas gott italienskt vin. Supermysigt! Det svåra är att hitta en riktigt bra pizzadeg och den bästa jag har hittat än så länge är den här:

Pizzadeg
4 personer

50 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
7 dl vetemjöl special

Smula jästen i bunke, och rör ut den i en del av det ljumna vattnet. Häll i resten av vattnet och alla ingredienser men spara lite av mjölet till utbakning eller häll i det om degen blir för lös. Den skall vara smidig dvs inte klibba för mycket och inte heller vara för hård pga för mycket mjöl. Låt den jäsa i 30 minuter under duk, om du förbereder kan du ställa in den i kylen och låta den jäsa där upp till ett dygn tror jag.
Baka ut på ett mjölat bord med kavel, vinflaska, genom att kasta runt den i luften eller genom att trycka ut den med fingrarna. När du sedan gräddar pizzan ska du ha ugnen på högsta värme och när du lägger pizzan på plåten bör den vara varm, dvs tagen direkt ur ugnen. Jag lägger på pizzan på plåten och lägger på fyllningen där, annars blir det svårt. Det finns pizza stenar som man kan lägga in i ugnen och eftkten blir lite som stenungs bakad pizza. Det är drömmen!


Mozzarella, Sardeller, Svartpeppar och Kapris (Cocktailkapris, detta är frukterna som blir av den vanliga kaprisen som är blomman. Stjälkarna är hårda och inte så goda att tugga på.)


Rödlök (som har stått och småputtrat länge med en vitlök, ett halvt glas rött vin, rosmarin, 1 tsk socker, salt och peppar.), Pinjenötter och Parmesan. Den här pizzan hade varit ännu lite godare med lite smulad chevré på toppen.


Aubergine (som jag först har saltat och låtit ligga 15 minuter för att få bort den bittra smaken och sedan stekt mjuka i lite olivolja) köttfärs (100 gram blandfärs, 2 msk ricotta, 1 tsk dragon, hackad chili, salt och svartpeppar. Läggs rå på pizzan.), Ruccola. Det här var den godaste, sjukt god!

Inga kommentarer: