måndag 19 januari 2009

Grönsakspaj

Charmen med att baka sig en paj är att det enda men behöver är ett bra grundrecept för skalet och äggstanning och sedan kan man kasta i vad man har hemma i kylen och frysen. I dagens paj finns det morot, purjolök, fryst spenat, sparris, kapris och potatis.


Skalet


125 gram kylskåpskallt smör i tärningar
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 msk vatten
1 tsk salt

Blanda smör, mjöl och salt i en matberedare eller med fingrarna men inte för länge, det skall fortfarande vara lite smörklumpar i. Häll i vattnet och kör yttligare några varv. Anledningen till klumparna är att det är dom som gör pajskalet frasigt. När vattnet i smöret blir varmt förångas det och lämnar ett litet tomrum samtidigt som ångan gör att skalet gräddas innifrån. Många små tommrum ger ett frasigt skal.
När degen ska ut i formen brukar jag rulla den till en tjock korv, skära den i tunna skivor och lägga ut dem i formen och sedan trycka dom på plats. Det går fortare än att kavla och blir lika bra men är ändå strängt förbjudet att göra på restauranghögskolan!
Efter det låter jag degen vila i 15 minuter i kylskåpet, naggar den, gräddag den 200 grader 15 minuter.

Grönsakerna som skall i pajen bör vara förkokta eller stekta om de är hårda så som potatisar, morötter, lök osv. Med tomater eller oliver behövs det inte.
Förslag på fyllning:
- Massvis med olika ostar
- Kokt ägg, rökt lax och spenat
- Potatis, curry och blomkål
- Lök och timjan
- Sardeller, kapris och tomater
- Rökt makrill, rödlök och potatis
Ärligt, stoppa i vad du hittar och vad du tycker om allt funkar!

Äggstanning


3 ägg
3 dl fet mjölk
Salt och Peppar

Vispa ihop, om dina ingidienser till pajen är "våta" som tex om du har mycket tomater eller spenat i pajen så dra ner lite på mjölken.

När skalet är gräddat lägger du riven ost i botten (valfritt) , på med fyllningen, sedan äggstanningen och sist mer ost. In i ugnen 175 grader tills den fått en fin färg och äggstanningen satt sig (sitter ihop, har koagulerat).

Paj är fantastiskt gott och är perfekt att bjuda folk på eller att käka till lunch (iofs perfekt till frukost, middag och mellanmål också) men se till att göra en sallad till. Annars blir det som lassagne och det är ju kanske inte någon hit, när allt på tallriken smakar likadant och man inte får någon variation. Jag har dock alltid funderat över ordet paj och paj, varför heter det samma? Kommer det ena ordet ur det andra?

Inga kommentarer: