tisdag 20 januari 2009

Gnocchi

Gnocchi är billigt, enkelt och helt galet gott! Gårdagens med rökt sidfläsk, valnötter, salvia, vitlök, småtomater och ruccola.


Gnocchi

några kokta och kalla Potatisar av mjölig sort t.ex. King Edward
1 ägg på 2-4 potatisar, 2 för 5-8
mjöl
finriven Parmesan

Mosa potatisen och blanda med ägget till en smet i en bunke. Häll i vetemjöl tills du får en deg som inte klibbar med konsistens av en färdigjäst och knådad vetedeg. Blanda i rikligt med parmesan. Låt degen vila i kylen i 30 minuter eller längre.

Nu ska degen bakas ut på en mjölat bord. Rulla degen i fingertjocka (kvinnofingrar) längder som du sedan skär i cm långa bitar. Om man vill kan man göra mönster genom att trycka till dem med en gaffel lite lätt. Lägg på en mjölad bricka, dom fastnar lätt i varandra och i underlaget.

Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten och släng i klimparna. När dom flyter upp till ytan ska dom fiskas upp med lämpligt verktyg förslagsvis en hålslev och läggs på en ren och torr handuk.

Om man vill så kan man steka dom i lite olja eller smör och servera dom med nästan vad som helst.

- Tomatsås
- Gorgonzola som får smälta i kastrull med lite mjölk och smör
- Som igår när jag stekte rökt fläsk knaprigt och tog upp det ur stekpannan. Sedan la jag i gnocchin i fläskflottet och gav den fin färg, sedan tomater, vitlök, salvia och valnötter på svag värme för att smakerna skulle sprida sig. Och serverade med ruccola.
-Svensk variant med stekt fläsk, stekt lök och kryddpeppar med lingon till. Som kroppkakor men godare.
- Med getost, timjan och fräst zucchini
- Till en bit grillat kött

Om man tycker att det verkar jobbigt att göra gnocchi men ändå tycker att det ser väldans gott ut så kan man köpa det färdigt i affären. Där står den i samma hylla som den färska pastan.

Inga kommentarer: