lördag 25 oktober 2008

Perfektaste



Kantarellpaj med västerbottenost
1 pajform


  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk kummin
  • 125 gram smör
  • 1,5 msk vatten

  • 2 st rödlökar
  • 3 dl förvällda trattkantareller
  • 150 gram västerbottenost
  • 1 tsk timjan
  • 2 nypor salt
  • 1 nypa peppar

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa vitpeppar

När man gör pajdeg är det viktigt att alla ingredienser är kalla inklusive bunken och mjölet.

Blanda mjölet med salt och mortlad kummin. Tärna smöret smått och blanda ihop allt med fingertopparna. Tillsätt vattnet och forma snabbt till en deg. Kavla ut degen mellan plastfolie eller tryck ut den i formen och nagga med en gaffel. Låt vila i kylskåpet 20 minuter. Förgrädda i 225 grader och 10 minuter.

Hacka löken fint och trattkantarellerna grovt. Fräs i smör med timjan peppar och salt tills löken är lite genomskinlig. Grovriv osten och lägg hälften i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela kantarellfräset över.

Blanda mjölk med grädde, ägg, salt och peppar. Om man har bråttom kan man värma äggstanningen i en kastrull under omrörning till den är varm men inte kokar. Häll den i pajskalet och sprid resten av osten på toppen.

Stoppa in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter om äggstanningen var varm och kanske 40 om inte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"förgrädda i 225 grader och 10 minuter" har du tänkt på vad som händer när man gräddar någonting för hårt? inkråmet på skalet kommer bli mjukt medans det blir knaprigt på ytan. förgrädda istället på 160 grader under en längre tid. samma gäller med krutonger

IngridEmilia sa...

Det stämmer ju till 100%. Jag tycker dock att pajskal skall vara tunna. Då kan man ha en hög temperatur och "inkråmet" blir ändå klart.