tisdag 30 juni 2009

Kvällens middag

Ikväll har mormor, mamma och jag ätit middag på Gästgiveriet här i hyttan. Det var smaskigt och menyn bestod av:

Bakad röding
citrongele, blomkålskräm samt pressgurka


Ankbröst
picklade smålökar, bakat äpple serveras med rotsellerikräm samt oxsvanssky


 Blåmögelost och grönmögelost
  skogsbärsvinägerreduktion, rostad brioche och kondenserad kola 


Inkokt rabarber
smultronband, rabarbersorbet samt mandel- och kardemummaskorp

måndag 29 juni 2009

Anteckningar från Paris


Jag hade varit i Paris i 12 dagar. Längtan och suktandet hade hela tiden varit närvarande och sista dagen i staden av ljus hade kommit. Jag var egentligen på tryffeljakt likt ett svin men utan någon större framgång. Fiskdisken var fylld på bredden och längden med extra allt. Skaldjuren sprattlade och likstelheten satt nog fortfarande kvar i fisken. Ostronen låg uppradade. Söta fiskhandlaren sträckte sig och letade fram ett fint exemplar. Öppnade det och gav det till mig. En kyss av havet, en kyss av himmelen. Lyckorus.

Finbesök på gång

Mamma och mormor sitter i bilen och är på väg till Grythyttan! Vi ska bo tre generationer i min lilla lägenhet. Äta god mat, strosa och gå på sightseeing i Grythyttan som inkluderar glass på neerings och häng i biblioteket ingår självklart i planerna!

söndag 28 juni 2009

Hipp hipp hurra!

Jag har jobbat på Saxå idag. CarlJan sa att mina scones inte direkt var någon kulinarisk sensation men att dom ändå gick att äta. Men det gör inget för senare på kvällen överöste han mig med beröm inför sina gäster. 
Nu har jag kommit hem efter 12 timmars arbetsdag. Jag kollade mailen som vanligt men idag var ingen vanlig dag. Jag har länge väntat på resultatet för våran B-uppsats och idag hade det äntligen kommit. VG, stipendium väntar hoppas jag! Hurra Hurra Hurra Hurra

lördag 27 juni 2009

Hihi

När den här maten lagades upp inför fotograferingen var jag hemma hos Jens. Efteråt åt vi och det var smaskens som räven sa och därför tycker jag att ni gott kan ta och laga Jens fina recept om ni har en stund över. Jag undrar när han ska komma hit och hälsa på den där Jens...

Vad som hände, hur det hände och vad som händer när jag ska gräva guld i USA



Ingrid vann grilltävlingen och får resa till USA 


Det blev 24-åriga Ingrid Hermansson som får packa sina väskor och åka till USA. Hon vann den grilltävling som arrangerades på helgens näringslivsmässa, genom det lite vågade men väl uträknade greppet dill och citron. 


– Det är jätteroligt, Jag ser verkligen fram emot att åka till USA 

till hösten, säger Ingrid Hermansson. 

Ingrid går andra året på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör. Hon såg ett anslag om tävlingen på skolan och bestämde sig för att delta med ett recept som hon själv tycker mycket om. 

– Mitt bidrag är bra och det är klart att jag hade ambitionen att vinna, säger hon. 

Hon ställde upp med en karré med dill- och citronglace. Karrén helsteker hon först i ugnen ett par timmar för att sedan skiva den, pensla över dill och citronglacen och sedan grilla den. 

Perfekt att bjuda på eftersom den går att förbereda långt innan och det går även att frysa ner den ugnstekt och sedan ta upp när man känner sig sugen på att grilla, berättar hon. 

Osäker på citronen 

Men att smaksätta grillat med citron och dill är ingen självklarhet.

– Jag var lite osäker på det här med citronen eftersom jag kände på mig att de flesta i juryn skulle vara män. Och män är mer för traditionella grillsmaker som hickorysmak, men jag ville göra något med mer sommarlätt och fräscht, säger hon.  

Det gick hem och Sven Mill, en av jurydeltagarna säger att de alla hade Ingrids bidrag som vinnaren. 

– Hade de? Vad roligt, det visste jag inte! Men Sven sa till mig att de inte tyckte så mycket om citronen, säger Ingrid och skrattar. 

Men oavsett citron eller inte till det grillade köttet, nu ska hon i alla fall få åka till USA i höst och bo på den enorma farmen Fair Oaks där Sven Mill arbetar för att se hur arbetet där går till. 

– Jag är intresserad av livsmedelsproduktion så det kommer att bli jättespännande, säger Ingrid. 

Hon ska också bland annat få följa med på middag till Art Smiths restaurang Table 52 och Markus Samuelssons restaurang C-House. Dessutom väntar publikplats vid en inspelning av Oprah Winfrey Show och kanske får hon också möjligheten att träffa storstjärnan. Sven Mill är nöjd med tävlingen, men hade gärna velat få in några fler än de sex bidrag som kom in till tävlingen. 

– Jag tror att folk är lite för fega. De tror inte på sig själva. Man jag vet att det finns de som har väldigt goda grillrecept där hemma, säger han. Däremot tyckte att Ingrid var en värdig vinnare och han tyckte mycket om hennes vinnarrecept. 

– Det var en otroligt god glacing, säger han. 

Lanseringen


Igår lanserade vi våran sallad på riktigt. Skojigt att jag Jocke och Zeb har tagit fram en produkt som snart vem som helst kan köpa! Gå och köp! Man kan läsa om den här och här.

Mästerplanen nr 1


Kanske är han min favoritminister eller nej, han är min favorit minister! Eskil Erlandsson (Jordbruksminister) kommer till Grythyttan på tisdag och ska bland annat få gå en rundtur i skolan med lite annat folk som inte är riktigt lika intressanta. När dom går sin rundtur stannar dom till i ett av skolans undervisningskök. Där står jag och kokar rabarbermarmelad och bjuder på denna varm med en bit av någon av Bredsjös ostar. Eskil vill göra Sverige till det nya matlandet och tycker om konserveringsmetoder och därför älskar han marmelader och sylter (hoppas jag!). Mest gillar han visst lingon har jag hört men jag lovar att han kommer avguda min rabarbermarmelad kokt på rabarber som jag har lagt rabarber på från CarlJans trädgård. Jag presenterar mig på det sättet som CarlJan alltid vill att jag gör och han förstår att jag är min mammas dotter vilket kommer plussa på mina pluspoäng. 
Efter den bästa stunden under hela Grythyttan vistelsen (stoppet hos mig) så fortsätter rundvandringen. När denna är klar och dom går ut från skolan står jag i dörren med en enorm charm och ger våra eminenta gäster varsin burk marmelad för att ta med sig hem. Som ett litet minne och för att Eskil aldrig ska glömma mig! Perfekt

Älskar älskar älskar!

Perry och Mimz har en sommarrestaurang i söder. Den är underbart ljuvlig, både atmosfären och såklart maten! Nu har dom startat en blogg som är minst lika underbart ljuvlig.  

torsdag 25 juni 2009

Några bilder från Paris


Cider och gott sällskap  av Perry och Jocke, sista dagen i Paris med vänner!


Sniglar till lunch,


aprikoser till mellanmål...


och ännu mer cider med ännu en vän

måndag 22 juni 2009

Paris är fortfarande lika bra!

Imorgon åker jag hem. Jag har hunnit med mycket och jag har i stort sett två hela dagar kvar. Förhoppningsvis hinner jag med lite ostron innan jag hoppar på flyget. Igår tog jag trapporna uppför Eiffeltornet, åt sushi på rullande band och stektanka med anklever till middag. Jag drack fransk cider på trappan utanför moderna museet och ja, jag lever fortfarande i en film. En stuntfilm med mig som den enda skådespelaren. Jag har ont i kinderna för att jag ler så mycket.

På onsdag kommer en journalist från Borås Tidning hem till mig i Seglora för att göra ett reportage om mig. Jag undrar vilken sida av mig jag ska lyfta fram. Vad jag vill ska visas på de svarta bokstäverna mot den vita bakgrunden. 

Jag har försökt lägga in lite bilder som jag har tagit men det går inte så bra. Ni får dom en annan gång!

söndag 21 juni 2009

Jag lever i en film!

Paris är fantastiskt! Maten är ljuvlig och jag har bara några minuter kvar på mitt batteri. Idag ska jag åka turistbuss efter min ljuvliga franska frukost bestående av kaffe!
 

torsdag 18 juni 2009

Hur har jag det?

Paris är fantastiskt! Efter 14 timmars arbetsdagar äter jag gåslever på brioche, franska ostar och lufttorkade korvar. Livet är underbart! Idag jobbade vi sista dagen och imorgon kanske jag berätttar för er om hur det var!

torsdag 11 juni 2009

Bye Bye Hyttan, hello Paris!


Imorgon åker jag till Paris för att jobba en vecka på ett event som In or Out från London håller i. Jag packar min väska och hoppas att mina knivar inte försvinner mellan Landvetter och Paris. Jag åker med Mims, Perry, Zeb & Jocke och det kommer bli en spännande vecka tror jag. Alla åker hem på fredag om en vecka men jag stannar ett par dagar till för att göra Paris solo.  

onsdag 10 juni 2009

En fin dag!

Igår var en fin dag! Micke är den raraste kocken jag träffat hittills i mitt 24 åriga liv. Han gillade min tårta och mina rabarberbullar jag bakade när han skulle komma. Hela TV-teamet var helt fantastiska och jag hoppas på att träffa på dem fler gånger. Programmet heter "så in i norden" och kommer att sändas i alla nordiska länder. Det är ett program där de reser runt i de olika nordiska länderna och träffar folk på olika ställen och lagar mat av lokala råvaror. I Grythyttan besöker de CarlJan, Måltidens hus och Bredsjö där man gör Sveriges dyraste och kanske godaste ost. Bredsjöblå som är deras främsta ost framställs av fårmjölk och roquefordmögel. 

Igår tänkte jag ta bild på min tårta så att den kunde ligga här brevid receptet men glömde kameran hemma. Här är receptet utan bild men med en beskrivande förklaring kring dess utseende.

" Tårtan består av två tunna och lite sega dovt bruna marängbottnar som är smaksatta med hasselnötter och kakao. Mellan och över ligger en smörkräm som har samma färg som de "citrongula" väggarna i filmen drömkåken. Krämen glänser lite av smöret men den är inte styv och hård utan mjuk, len och om man gör rätt ligger den likt ett täcke av mjukaste sammet över de båda bottnarna. Den ljusgula krämen beströs av lättrostade mandelspån och gör upplevelsen komplett. Tårtan är tunn men ljuvligt mättande." 

Receptet utgör sig för att vara till tolv personer men jag skulle snarare säga åtta till tio.

Värmlandstårta
12 personer

Botten:

3 äggvitor
100 g socker
50 g hackade hasselnötter
2 msk kakaopulver 

Kräm:

4 äggulor
100 g socker
1 dl grädde
135 g smör

Gör så här:

Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ner dem i sockret, de hackade nötterna och kakaopulvret. Smörj två plåtar och pudra dem med mjöl. Rita upp två tallrikstora cirklar – en på var plåt – för bottnarna. Bred ut smeten ca 1 cm tjockt. Grädda bottnarna i 150 grader som sänks mot slutet av gräddningen. Tiden är 30-35 minuter. Gör under tiden krämen. Gulorna, sockret och grädden låter man sjuda i en kastrull tills de blir tjockt. Vispa väl hela tiden. Låt svalna och rör i smöret. Krämen går även bra att frysa. Lossa bottnarna medan de är varma och låt dem kallan innan bottnarna läggs samman med smörkrämen mellan och över. Rostade mandelflisor strös över.

Det här receptet jag använder mig av. Det är dåligt. För det första så gör jag marängen på 4 äggvitor, varför bara ha 3 vitor när man ska ha 4 gulor? Marängen ska vispas styv men inte så att den "spricker". Det ska bildas en styv topp på vispen när den är färdig, en topp som är lite följsam men inte mycket. Tallriken ska vara ca 24 cm om man ska göra runda, ite större går bra också. Ofta gör jag en fyrkantig tårta och brer ut all maräng på en plåt. Smörjningen och mjölningen av bottnarna är viktig samt att man lossar när de fortfarande är varma. 30 min på 150 grader går bra. 

Till krämen är det viktigt att man hela tiden rör i botten av kastrullen, om man rör flitigt kan man ha medelhög värme. Då går det lite snabbare. Smöret lägger jag i när krämen fortfarande är varm och rör ner den. För att få krämen lite luftigare brukar jag blanda i lättvispad grädde. 1,5 delar grädde och 2 delar kräm, vänd ihop det. Lycka till!


måndag 8 juni 2009

Tårtbakardax!

När CarlJan får speciella gäster som är på långväga besök får jag baka Värmlandstårta. Värmlandstårta är perverst gott med jag tycker inte om att baka den. Bottnen vill gärna fastan på bakplåtspappret och utav någon konstig anledning envisas jag ändå med att inte smörja och mjöla pappret som man ska. Hur smörkrämen blir vet jag aldrig innan det är dax att hälla den över tårtan vilket göra att tårtan vid något tillfälle har fått skvimpa runt i smörkräm istället för att vara klädd med den. Dessutom tycker alla så mycket om den så jag måste alltid baka hur mycket som helst!

Imorgon får CarlJan och jag en väldigt speciell gäst och jag bakar för en gångs skull Värmlandstårta med omsorg och kärlek. Jag smörjar och mjölar, håller koll på marängen när jag vispar den och ser till att smörkrämen blir perfekt. Micke kommer! Världens sötaste och raraste och snällaste kock Michael Björklund kommer och hälsar på oss och han ska få bästabästa!

söndag 7 juni 2009

Rabarberbullar

Bullar fyllda med kletig vanilj och rabarber. Sockersöta med frisk syra, en uns kardemumma och som gjorda för bersån. Fantastiskt underbart goda!

Rabarberbullar


25 gram jäst
75 gram smör
2,5 dl fet mjölk
1/2 dl socker
1/2 dl ljussirap
mjöl tills det blir en bra deg

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret. Blanda i mjölk, socker och sirap. Värm till fingervärme. 
Slå blandningen över jästen och rör ut. 
Arbeta in mjölet och slå till en följsam deg. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
 
Kavla ut degen på en mjölad bänk till storleken av en ugnsplåt. Smeta på fyllningen till 4/5 (Lämna lite vid kanten så att fyllningen inte rinner ut när du rullar ihop degen.). Rulla ihop till en rulle. Skär i skivor 1,5 cm tjock. Lägg på plåt med papper och jäs i ca 30 minuter under duk. Baka i ugnen 250 grader i ca 7 minuter.

Låt bullarna svalna något och pensla sedan med smält smör. Doppa i strösocker uppblandat med lite malen kardemumma!

Rabarber- och Vaniljfyllning
Det ska bli ca 2 dl rabarberkompott. Skala och dela rabarber, häll på en uns vatten och mycket socker och låt koka tills det blir mjukt. Försäkra dig om att kompotten inte är för syrlig. Om det inte blir tjockt, red med potatismjöl. Koka upp marsankräm från påse, gör på 1,5 dl mjölk. Låt svalna och blanda ihop rabarber och marsan! 


Mormor provsmakar och bekräftar glatt att bullarna är just så goda som receptmakaren påstår!

Han är här!


Här är han, min storebror! Martin Enbart Hermansson är 26 år gammal och bor i Moskva. I helgen är han hemma och vi två sitter vid varsin sida av frukostbordet med varsin dator och varsin kopp kaffe. Min bror har varit i Ukraina och stötte där på Sala, väldigt kraftigt rökt späck som smälter i munnen! Idag ska jag och han ut och fiska. Förhoppningen är rökt abborre med dopp-i-kopp till middag!


Frukostmacka!

Frukosten med F

Frukost inför treornas avslutning. Madde i vackraste Grythyttandräkt, BellaBella och jag. En god frukost, en oförglömlig dag och det bästa sällskapet! 

torsdag 4 juni 2009

Ni kan aldrig gissa...

... vad jag ska göra! Jag ska åka till USA, läs om min vinst här!

Skolan är slut för den här terminen!

Igår gjorde vi det sista för nu. Jag är färdig för en stund och kan andas, ta sovmorgon, sätta upp tavlorna som blivit ståendes och ta en promenad. Snart börjar jag igen med nya projekt, nya drömmar och nya mål. Punkten är satt och nu kommer det en ny mening. Sommaren 2009, gapet mellan våren och hösten.
Min plan är att vara här i Hyttan. Vissa tycker det är konstigt men jag tycker att det är skönt. Nästa vecka ska Michael Björklund komma hit och på fredag åker jag till Paris för att jobba på ett stort event under en veckas tid. Midsommarafton får jag leva utan i år.  
Mitt huvudsakliga mål med sommaren är att få igenom en idé jag har. Om den berättar jag mer längre fram. Vid sidan av ska jag jobba lite på Svensken och Dansken, hos CarlJan och lite här och där. Jag sa umgås med en häst, sitta dagarna i ända på biblioteket och få ny ugn till Saxå. Tanken på sommaren gör mig pirrig i magen med en förälskad känsla. Jag älskar sommaren i Grythyttan!