söndag 7 juni 2009

Rabarberbullar

Bullar fyllda med kletig vanilj och rabarber. Sockersöta med frisk syra, en uns kardemumma och som gjorda för bersån. Fantastiskt underbart goda!

Rabarberbullar


25 gram jäst
75 gram smör
2,5 dl fet mjölk
1/2 dl socker
1/2 dl ljussirap
mjöl tills det blir en bra deg

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret. Blanda i mjölk, socker och sirap. Värm till fingervärme. 
Slå blandningen över jästen och rör ut. 
Arbeta in mjölet och slå till en följsam deg. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
 
Kavla ut degen på en mjölad bänk till storleken av en ugnsplåt. Smeta på fyllningen till 4/5 (Lämna lite vid kanten så att fyllningen inte rinner ut när du rullar ihop degen.). Rulla ihop till en rulle. Skär i skivor 1,5 cm tjock. Lägg på plåt med papper och jäs i ca 30 minuter under duk. Baka i ugnen 250 grader i ca 7 minuter.

Låt bullarna svalna något och pensla sedan med smält smör. Doppa i strösocker uppblandat med lite malen kardemumma!

Rabarber- och Vaniljfyllning
Det ska bli ca 2 dl rabarberkompott. Skala och dela rabarber, häll på en uns vatten och mycket socker och låt koka tills det blir mjukt. Försäkra dig om att kompotten inte är för syrlig. Om det inte blir tjockt, red med potatismjöl. Koka upp marsankräm från påse, gör på 1,5 dl mjölk. Låt svalna och blanda ihop rabarber och marsan! 


Mormor provsmakar och bekräftar glatt att bullarna är just så goda som receptmakaren påstår!

1 kommentar:

Anna sa...

Fantastiska bullar=)