söndag 17 maj 2009

Cheesecake med rabarber

Problemet med att inte ha en blogg är att man inte kan skriva ner sina bästa recept för att sedan plocka fram dem när de som bäst behövs. Igår bakade jag den godaste cheesecake. Den är tung och kompakt, söt men ändå syrlig, har smak av vitchoklad och rippel av rabarber! Jag vet att om jag lägger mitt recept här kommer det att finnas för alltid!

Den här kakan är helt fantastisk!!! Jag varnar för beroende och ohälsosamt mycket njutning (hihi skojar bara, ohälsosam njutning existerar inte!)!

Cheesecake med Rabarber

Botten:
300 gram Digestiekex
150 g Smör

Krossa kexen i en mixer eller lägg dom i en påse och slå med kavel, kastrull eller annat lämpligt. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut i en rund form med löstagbar kant, 24 cm. Förgrädda i ugn, 175 grader varm i 10 minuter


Rabarber-rippel:
250 gram rabarber
200 gram syltsocker
1 dl koncentrerad rabarbersaft av god kvalitet.

Dela rabarbern i bitar och koka 5 minuter med socker och saft. Låt svalna och mixa sedan ihop så att det blir någorlunda slätt.

Cheese:
400 gram philadelphiaost
1 burk fet kesella (10 %)
1 dl socker
1 dl maizena (vanlig)
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
Rör i ett i taget
1 dl grädde
150 gram vit choklad

Rör ihop osten och kesellan så att det blir mjukt. Blanda i socker, maizena och vanilj. Rör i ett ägg i taget och sist grädden. Smält chokladen och blanda i den.

Häll smeten över botten, häll på/i rabarber grejen och lyft runt i det så att det inte blandas men blir ripplat. 40 minuter i ugn, 175 grader. Låt den underbara kakan stå på eftervärme kanske en halvtimma efter den är färdig och servera den helst dagen efter.




1 kommentar:

Anonym sa...

Fortsätt blogga, det är jättekul att få uppleva din matglädje.