lördag 31 januari 2009
Hurra!
Det var inte för CarlJohan. Det var för min hummersoppa! Imorgon kommer tv och jag ska få träffa Maria, CarlJans danspartner. Kolla på fredag kl 20.00 på TV4 så kanske ni skymtar mig.
torsdag 29 januari 2009
Erik har fått medalj av Gastronomiska Akademin
Uppföljning på Onsdag i Hyttan
onsdag 28 januari 2009
Årets kock närmar sig!
Onsdag i Hyttan!
- Plugga Organisation & Ledarskap?
- Städa garderoben?
- Skriva inköpslista på det jag ska handla till Saxå på lördag?
- Baka pizza och bjuda hit lite vänner?
- Kolla om det finns tvättid och tvätta min ständigt växande tvätthög?
- Gå till puben efter kl 22.00?
- Gå på inflyttningsfest?
- Dricka öl på Gästis?
- Mysa ner mig med en film?
måndag 26 januari 2009
Leila ser galen ut!
Slutet på det goda!
söndag 25 januari 2009
Söndag morgon med killer-scones
Killer-Scones
2 pers
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,75 dl filmjölk
0,25 dl grädde
0,5 dl vatten
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke eller matberedare. Häll i filmjölk, grädde och vatten och blanda snabbt ihop allt. Forma till två kakor och platta till lite med handen, skåra dom med en kniv om du vill. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter på 250 grader.
lördag 24 januari 2009
Let's Dance-Mackan
fredag 23 januari 2009
CarlJans hejarklack
Kyckling med smak av Citron och Oliver
Kyckling är bra och billig mat men billig kyckling är inget som man skall köpa. Tyvärr så finns det bara en ekologisk kycklingproducent i Sverige (så vitt jag vet) och deras kycklingar är allt annat än lätta att hitta i butikerna i och kring Grythyttan. Birgitta och Cleas Alwén är pionärer och att som kyckling bo på Bosarp måste vara som att bo i kycklinghimmlen. Jag får nöja mig med Kronfågels och tröstar mig själv med att uppfödarna på bilden iaf såg snälla ut. Idag har jag kokat ihop en gryta som vi åhade och mmade åt från första till sista tuggan. Syrlig och smakrik, mättande och busenkel. Till och med novisen vid spisen bör lyckas med det här.
Kyckling med smak av Citron och Oliver
1 kyckling styckad i bitar med ben kvar
Salt Peppar
1 halv citron
1 näve oliver med kärnor
1 kvist rosmarin
4 klyftor vitlök
1 stjälk selleri
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl matvete
Salta och peppra kycklingen och bryn i en stekpanna med lite matfett. Lyft över i en gryta när den fått fin färg.
Tvätta en citron noggrant och dela den på mitten. Lägg den i stekpannan på svag värme med snittytan nedåt tillsammans med vitlöken, rosmarinen tills att vitlöken blivit lite mjuk men inte bränd (!) och citronen blivit lite karamelliserad. Lägg i grytan; citronen med snittytan nedåt över kycklingen, vitlöken, rosmarinen, selleristjälken, oliverna, vattnet och vinet. Låt småputtra i 20 minuter under lock. Häll i matvetet, lägg på locket och låt puttra på lågvärme i 15 minuter till. Klart!
torsdag 22 januari 2009
Tomatsås till Spagetti och Köttbullar
Tomatsås till Spagetti & Köttbullar
1 klyfta vitlök
lite av stekfettet från köttbullarna
1 burk konserverade tomater av god kvalitet
1 glas rött vin
salt och peppar
Låt en stycken vitlöksklyfta fräsa försiktigt i fettet utan att den blir bränd. När den är mjuk häller du på tomaterna och vinet och låter det hela koka ihop (utan lock) tills att du har en någorlunda tjock tomatsås. Salta och peppra efter tycke och smak.
Om det skulle vara så att ditt köttbullsfett blivit bränt eller att du inte har stekt några köttbullar kan du byta ut köttbullefettet mot lite olivolja eller smör och köttbuljong istället. Om du tycker att tomatsåsen är för syrlig löser du det med en nypa socker.
Så är det!
"Svensk mat har äntligen kravlat sig upp ur kastrullen, duschat av sig brunsåsen, klätt av sig lager efter lager, till och med dragit bort den sista skylande persiljekvisten, och får nu omvärlden att sucka och tråna över dess naturliga skönhet på ett sätt som inte hörts sedan det första gången dök upp svenska brudar i Bond-filmer."
Av Jan Gradvall
onsdag 21 januari 2009
Pizzatime!
Pizzadeg
4 personer
50 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 1 tsk flingsalt
0.5 0.5 dl olivolja
7 7 dl vetemjöl special
Smula jästen i bunke, och rör ut den i en del av det ljumna vattnet. Häll i resten av vattnet och alla ingredienser men spara lite av mjölet till utbakning eller häll i det om degen blir för lös. Den skall vara smidig dvs inte klibba för mycket och inte heller vara för hård pga för mycket mjöl. Låt den jäsa i 30 minuter under duk, om du förbereder kan du ställa in den i kylen och låta den jäsa där upp till ett dygn tror jag.
Baka ut på ett mjölat bord med kavel, vinflaska, genom att kasta runt den i luften eller genom att trycka ut den med fingrarna. När du sedan gräddar pizzan ska du ha ugnen på högsta värme och när du lägger pizzan på plåten bör den vara varm, dvs tagen direkt ur ugnen. Jag lägger på pizzan på plåten och lägger på fyllningen där, annars blir det svårt. Det finns pizza stenar som man kan lägga in i ugnen och eftkten blir lite som stenungs bakad pizza. Det är drömmen!
tisdag 20 januari 2009
Shopaholic
Gnocchi
Gnocchi
några kokta och kalla Potatisar av mjölig sort t.ex. King Edward
1 ägg på 2-4 potatisar, 2 för 5-8
mjöl
finriven Parmesan
Mosa potatisen och blanda med ägget till en smet i en bunke. Häll i vetemjöl tills du får en deg som inte klibbar med konsistens av en färdigjäst och knådad vetedeg. Blanda i rikligt med parmesan. Låt degen vila i kylen i 30 minuter eller längre.
Nu ska degen bakas ut på en mjölat bord. Rulla degen i fingertjocka (kvinnofingrar) längder som du sedan skär i cm långa bitar. Om man vill kan man göra mönster genom att trycka till dem med en gaffel lite lätt. Lägg på en mjölad bricka, dom fastnar lätt i varandra och i underlaget.
Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten och släng i klimparna. När dom flyter upp till ytan ska dom fiskas upp med lämpligt verktyg förslagsvis en hålslev och läggs på en ren och torr handuk.
Om man vill så kan man steka dom i lite olja eller smör och servera dom med nästan vad som helst.
- Tomatsås
- Gorgonzola som får smälta i kastrull med lite mjölk och smör
- Som igår när jag stekte rökt fläsk knaprigt och tog upp det ur stekpannan. Sedan la jag i gnocchin i fläskflottet och gav den fin färg, sedan tomater, vitlök, salvia och valnötter på svag värme för att smakerna skulle sprida sig. Och serverade med ruccola.
-Svensk variant med stekt fläsk, stekt lök och kryddpeppar med lingon till. Som kroppkakor men godare.
- Med getost, timjan och fräst zucchini
- Till en bit grillat kött
Om man tycker att det verkar jobbigt att göra gnocchi men ändå tycker att det ser väldans gott ut så kan man köpa det färdigt i affären. Där står den i samma hylla som den färska pastan.
måndag 19 januari 2009
Grönsakspaj
Skalet
125 gram kylskåpskallt smör i tärningar
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 msk vatten
1 tsk salt
Blanda smör, mjöl och salt i en matberedare eller med fingrarna men inte för länge, det skall fortfarande vara lite smörklumpar i. Häll i vattnet och kör yttligare några varv. Anledningen till klumparna är att det är dom som gör pajskalet frasigt. När vattnet i smöret blir varmt förångas det och lämnar ett litet tomrum samtidigt som ångan gör att skalet gräddas innifrån. Många små tommrum ger ett frasigt skal.
När degen ska ut i formen brukar jag rulla den till en tjock korv, skära den i tunna skivor och lägga ut dem i formen och sedan trycka dom på plats. Det går fortare än att kavla och blir lika bra men är ändå strängt förbjudet att göra på restauranghögskolan!
Efter det låter jag degen vila i 15 minuter i kylskåpet, naggar den, gräddag den 200 grader 15 minuter.
Grönsakerna som skall i pajen bör vara förkokta eller stekta om de är hårda så som potatisar, morötter, lök osv. Med tomater eller oliver behövs det inte.
Förslag på fyllning:
- Massvis med olika ostar
- Kokt ägg, rökt lax och spenat
- Potatis, curry och blomkål
- Lök och timjan
- Sardeller, kapris och tomater
- Rökt makrill, rödlök och potatis
Ärligt, stoppa i vad du hittar och vad du tycker om allt funkar!
Äggstanning
3 ägg
3 dl fet mjölk
Salt och Peppar
Vispa ihop, om dina ingidienser till pajen är "våta" som tex om du har mycket tomater eller spenat i pajen så dra ner lite på mjölken.
När skalet är gräddat lägger du riven ost i botten (valfritt) , på med fyllningen, sedan äggstanningen och sist mer ost. In i ugnen 175 grader tills den fått en fin färg och äggstanningen satt sig (sitter ihop, har koagulerat).
Paj är fantastiskt gott och är perfekt att bjuda folk på eller att käka till lunch (iofs perfekt till frukost, middag och mellanmål också) men se till att göra en sallad till. Annars blir det som lassagne och det är ju kanske inte någon hit, när allt på tallriken smakar likadant och man inte får någon variation. Jag har dock alltid funderat över ordet paj och paj, varför heter det samma? Kommer det ena ordet ur det andra?
söndag 18 januari 2009
Nicoise
Nicoise
2 port
2 kokta Ägg
4 st kokta Potatisar
Romansallad
Haricot verts eller Sockerärtor
1 burk Tonfisk
Kapris
några Körsbärstomater
ett gäng goda Oliver
1/2 hackad Rödlök
Dressing:
4 st sardeller
1 vitlöksklyfta
pressad saft av 1/2 citron
1/2 dl Olivolja
Svartpeppar
Dela grönsakerna, potatisen och ägget snyggt och lägg allt på en tallrik.
Mortla sardellerna med vitlöken. Blanda med citronen och olivoljan och häll en del över salladen, spara resten till ett senare tillfälle, njut!
Potatis
Konsten att koka ett ägg
Jag har en hemlighet. Jag kan inte koka ägg! Visst lyckas jag ibland men oftast blir det lilla ägget för hårt eller för mjukt. Att koka ett ägg sägs vara det enklaste man kan göra i köket men det är det fasiken inte. Att koka ett ägg kanske kräver mer kunskap och träning i livsmedlet än något annat eftersom att man inte kan kontrollera, känna eller lukta sig till om det är färdigt. När man läser i böcker och på internet om hur man bör koka sitt lilla ägg står det bara hur många minuter det ska kok
Pinsamt, jag kan göra suffle och perfekta emulsionsåser men jag kan bannemej inte koka ett ägg!
onsdag 14 januari 2009
Enzymer
söndag 11 januari 2009
Vart är Team Milko? - Finns inte mera...
fredag 9 januari 2009
Go CJ
Pannkakor med Lingonsylt
Jo, du läste rätt. Lingonsylt är faktiskt det absolut bästa tillbehöret till pannkakor. Efter två dagars svårt sjukdomstillstånd vaknade jag i gryningen och kände hur det sög i magen efter fast föda. Pannkakor skulle det bli och upp hoppade jag och stekte pannkaka efter pannkaka och slängde runt dom i luften när det var dax för vändning. Någon sylt hade jag inte med väl lingon i frysen och socker i skafferiet så det kokades sylt för fulla muggar! När jag satt mig ner för att äta tog det stopp redan efter en endaste liten futtig pannkaka och en liten liten mun med mjölk. Besvikelsen var enorm, allt jag ville var ju bara att frossa!
måndag 5 januari 2009
Grabbkväll
söndag 4 januari 2009
Årskrönika
När år 2007 blev 2008 var jag en vanlig student utan allt för höga ambitioner eller krav på mig själv. Jag hade aldrig jobbat på en restaurang och aldrig lagat mat till ett större sällskap än ett på 10 personer. Någonting hände i början av året. Jag blev förbannad över att bara killarna hördes, syntes och fick göra allt det roliga. Jag blev förbannad över att mitt framtidsyrke är mansdominerat och jag blev förbannad för att killarna fick alla jobb som fanns i Grythyttan. Jag blev förbannad för att vi tjejer aldrig blev tillfrågade. Då trodde jag att det var för att vi var tystare och för att få någon att tro på oss så måste vi visa att vi kan så jävla mycket. Så kanske det är. Nu har jag blivit kille eller kanske killarna.
2008 var året jag gjorde praktik på Sjömagasinet. Så här i efterhand förstår jag hur mycket jag lärde mig men jag hade ingen aning då. Jag och Mannerström tog en promenad med hanns hund. Sommaren tillbringade jag i Torekov och på hotell Kattegat och igen så lärde jag mig oerhört mycket. Jag hade turen att få bo på vackra sommarlyckan tillsammans med Rebecka och Madeleine med ett stenkast ifrån Pär och Mimmi, tack för en underbar sommar! Att få jobba för Thomas Nilsson var en lärorikt men ush vad dålig jag var i början. Det var mitt första riktiga restaurangjobb men i slutet av sommaren var jag faktiskt ganska duktig. Under sommaren gifte sig även vackra Minna och Simon och jag var brudtärna. Sommarlovet avslutades med en tågluff och jag åt den underbaraste måltiden i kanske hela mitt liv när vi var på Capri.
Höstterminen kom och jag flyttade ifrån Christian och Gustav som jag saknar väldigt mycket till min nya fina lägenhet på Prästgatan. Under hösten var jag med och utvecklade en sallad som kommer att säljas i butiker inom kort. Jag blev ansvarig för köket hos CJ och jag fick laga mat till en presskonferens i Sthlm. Jag lyckades på något konstigt sätt att få en av Sveriges mest framstående näringsforskare att föreslå att vi skulle skriva en bok ihop och jag svävade på moln innan jag kom på att det kanske inte var det jag ville göra. Under året som gått har jag klarat alla mina tentor och jag har lagat mat till styrelsen på SEB i Norge, SHR, vd:n för LRF, Gunnar Forsell, Henke Larsson, Per Gessle, JanBoris Möller, Magdalena Ribbing och kanske många fler som jag har glömt bort. Jag har varit med på TV och haft lokala journalister hemma hos mig vid två tillfällen. Jag har skrivit ett recept till SVD.
2008 var året då jag funderade på hur könens matvanor skiljer sig åt och om smaklökarna skiljer sig åt.
Ibland har jag haft oerhört mycket och göra och jag har önskat att jag kunde stanna i sängen och gråta hela dagen. Under året som gått har jag förstått hur viktigt det är att kunna säga nej och att be om hjälp när man känner att man behöver det. Jag har insett att ödmjukhet är oerhört viktig och att man inte är något utan kärlek eller vänner.
Inför året som har kommit ska jag skriva en bok men först måste jag förstå hur man ska bära sig åt för att få den publicerad. Jag ska anordna ett stort tårtkalas för alla i Grythyttan och förhoppningsvis ska jag göra praktik på något spännande ställe. Sen vet jag inte mer, mina planer sträcker sig inte längre, inte just nu.
lördag 3 januari 2009
Caramel Chew Chew
Caramel Ice Cream with a Caramel Swirl & Chocolatey Coverd Caramel Chunks är inte i närheten så god som min Bohemian Raspberry märkte jag.