Pizzadeg
4 personer
50 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
7 dl vetemjöl special
Smula jästen i bunke, och rör ut den i en del av det ljumna vattnet. Häll i resten av vattnet och alla ingredienser men spara lite av mjölet till utbakning eller häll i det om degen blir för lös. Den skall vara smidig dvs inte klibba för mycket och inte heller vara för hård pga för mycket mjöl. Låt den jäsa i 30 minuter under duk, om du förbereder kan du ställa in den i kylen och låta den jäsa där upp till ett dygn tror jag.
Baka ut på ett mjölat bord med kavel, vinflaska, genom att kasta runt den i luften eller genom att trycka ut den med fingrarna. När du sedan gräddar pizzan ska du ha ugnen på högsta värme och när du lägger pizzan på plåten bör den vara varm, dvs tagen direkt ur ugnen. Jag lägger på pizzan på plåten och lägger på fyllningen där, annars blir det svårt. Det finns pizza stenar som man kan lägga in i ugnen och eftkten blir lite som stenungs bakad pizza. Det är drömmen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar