I Europa är bäst före märkningen på ägg satta 21 dagar efter värpning. Detta beror på salmonellan som går lös nere på kontinenten. Våra svenska ägg är salmonellafria så vi kan glatt göra majonnäser, äta löskokta ägg och äta ägg som är flera månader gamla. Ägg blir nästan aldrig gamla, det tar lång tid.
Ett sätt att kolla ditt ägg är att lägga det i ett glas vatten. Om det ligger på botten är det färskt och om det reser sig upp till hälften är det veckogamalt, om det ställer sig upp helt är det ca tre vecko och om det lägger sig på ytan bör det nog inte ätas. Detta beror på den lilla luftblåsan som finns i äggets trubbiga del. Ju färskare ägget är desto mindre är luftblåsan. Detta beror på att ägget under hela sin livstid ger ifrån sig koldioxid genom skalet som gör att innehållet blir mindre och mindre och luftblåsan större och större.
Jag tycker att det är viktigt att veta vad man köper för ägg. För att veta kan man kolla på märkningen som är obligatorisk för alla ägg som inte säljs direkt till kund från producent (typ gårdsbutiker).
Första siffran står för hur hönan har levt.
0. Ekologiskt
1. Frigående utomhus
2. Frigående inomhus
3. Bur höna
Efter första siffran hittar men en bokstavs kombination som visar vart hönan har levt. SE = Sverige.
Det är den viktigaste ägg infon. Resten av siffrorna finns för att spåra ägget om det skulle behövas, tex om man skulle hitta salmonella eller någon annan från det "elaka gänget". Först så står det från vilken gård ägget kommer och sedan vilket stall.
- 210 000 000 ägg läggs i Sverige varje år
- Genomsnitts svensken äter 200 ägg per person och år
- En värphöna lever ca 1,5 år
- En burhöna spenderar sitt 1,5 år på en yta lika stor som ett A4 papper
- Hönan lägger ca 1 ägg om dagen
- 1 Sverige har vi ca 6 miljoner värphöns
- När nya värpkycklingarna har kläckts tar man bort tupparna på en gång och gör hundmat av dem.
1 kommentar:
Vilken bra info om ägget. Viktigt att veta vars det kommer ifrån och vad siffrorna betyder. Tänkte länka till ditt inlägg=)
Skicka en kommentar