fredag 31 oktober 2008

Bjudmat

Jag vet inte om det bara är på landet men jag tror inte det. Det här med bjudmat. Igår var jag hemma hos mamma och pappa. Mormor, Farmor, Farbror och två kusiner var också närvarande och mamma hade gjort potatisgratäng med rostbiff. Min mamma gör den allra allra bästa potatisgratängen, krämig med mycket purjolök och svartpeppar, en förnimmelse av vitlök och ett lager ost på toppen. Potatisgratäng med rostbiff måste vara något av den perfekta bjudmaten. Den går lätt att förbereda men inte för lätt, det ligger ändå en hel del tid i skalandet och skivandet och monterandet. En potatisgratäng är svår att värma för mycket och man kan göra den flera dagar i förväg för att sedan bara värma upp när gästerna kommer. Rostbiffen ligger färdigskivad på fatet i kylskåpet. Den perfekta bjudmaten!

Annan bra bjudmat är paj med en sallad till, mycket uppskattas hos pojkvännens föräldrar sägs det. Farmor brukar ofta göra stekar med potatis och sås vilket kanske är lite för komplicerat och innehåller för många moment när gästerna redan har kommit för att kunna gå under kategorin "bra bjudmat". Eller nej, det är på söndagar, annars gör nog hon också potatisgratäng.
På sommaren är bjudmaten lika självklar som att det regnar på midsommarafton, grillat med en kall eller ljummen potatis- eller pastasallad till!


Lite bilder från kvällen:

Kocken, min söta mamma. Hon har lärt mig mycket av allt det jag kan om mat.


Farbror och Far, det syns att som är syskon. Tyvärr brukar inte pappa hjälpa till så mycket med maten men det händer att han släpar hem den från skogen på höstkanten. Han plockar mycket svamp och jagar ibland rådjur med taxen Dacko. Farbror Erik försökte lura i mig mycket konstiga saker i min ungdom. Till exempel kikärtor, bönor och konstig surkål.







Mormor och Farmor över potatisgratängen och rostbiffen. Farmor har faktiskt jobbat som kokerska en gång i tiden och bakar jätte fina mockatårtor som är mycket eftertraktade. Mormor hade gjort efterrätten som baserades på inlagda ingefärspäron och det var med henne jag fick exprimentera och stöka i köket som barn.

Det som rör sig i tankarna...

Till våren ska vi på utlandspraktik. 10 veckors internationell praktik till vilken världsdel eller land vi vill. Världen är så stor, vart ska man åka. Vad vill jag lära mig och vill jag jobba flerstjärnigt och skära mirepoix hela dagarna eller lite enklare och kanske få vara med i gänget och faktiskt jobba. Förra året var det nationell praktik och då var jag hos Mannerström på Sjömagasinet. Där var det mycket skalande och hackande men Mannerström och jag gick en jätteliten och kort promenad med hans hund så det var kanske värt det.
www.sjomagasinet.se

torsdag 30 oktober 2008

...


Det fräser till, puttrar lite och tystnar. Hasselnötsbrunt ligger det där och väntar, jag vet att nu är det som bäst, som godast. Jag tar det vita ägget ur kartongen. Det hade kunnat vara en sten, en sten som slipats av vatten och sand på havets botten, lent. Jag slår det hårt men bestämt mot kanten av stekpannan, det spricker, går sönder, blir trasigt och vasst, innehållet lägger jag försiktigt i pannan. Fräs. Den solgula och höga kullen i mitten avtecknar sig tydligt mot de vita snötäckta slätterna som omger den. Vitan börjar bubbla, det blåser upp på havet, vågor bildas och jag hämtar saltet. Jag stoppar ner min lilla nypa i paketet, nyper till mig några saltkorn och sprider dem över landskapet. Över kullen och över slätten. Vickar till pannan och slänger upp ägget på tallriken, ger det och ler.

Moules

Musslor är gott, nyttigt, en bra proteinkälla, bra för miljön och hur grönlistad som helst av wwf . Dessutom är det enkelt att tillaga också!

Pappardelle med Blåmusslor och Bacon

2 riktigt rejäla portioner



  • 1 nät blåmusslor
  • 4 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • en skvätt god olivolja
  • 1 dl vitt vin

Skölj musslorna och plocka bort de som inte lever, dvs de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dom.

Hacka schalottenlöken och vitlöken. Ta fram en stor kastrull och fräs lökarna i oljan lite lätt. Lägg i musslorna och häll i vinet, lägg på ett lock, skaka om. Förhoppningsvis har du en varm kastrull så att inte musslorna behöver lida så länge. Lyft på locket efter 2 minuter och kolla om musslorna har öppnat sig. Om inte, kör en stund till. När musslorna är klara ska du ta ur musslorna ur skalen men spara ca 16 "oskalade" till dekoration.

  • 1 Morot
  • 1 kvarts Rotselleri
  • 1 Spanskpeppar
  • 1 Fänkål
  • 1 skvätt Olivolja
  • 1/2 pkt Bacon
  • 2 portioner Pappardelle

Skär baconet i mindre bitar. Skala moroten och rotsellerin. När skalet är borta, fortsätt att skala så du får långa strimlor med hjälp av potatisskalaren. Hacka chilin och skiva fänkålen fint.

Koka pastan i väl saltat vatten

Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Diska stekpannan och häll i oljan. Nu ska du börja med att fräsa chilin och fänkålen, när den är någorlunda mjuk lägger du moroten och sellerin och låter dem fräsa på lite också. När allt är påfräst lägger du i baconet, musslorna och spadet som blev när du kokade musslorna. Låt allt bli varmt, smaka av med salt och peppar och blanda med den nykokta pastan.

onsdag 29 oktober 2008

Ägget

För mig innebär en bra start på dagen ett krämigt kokt ekologiskt och svenskt ägg med lite salt på. Ägget är ett av våra allra mest kompletta livsmedel och innehåller de viktigaste vitaminer och mineraler som vi behöver, förutom vitamin C. Från det att ägget börjar produceras inne i hönan tar det 6 dagar innan ägget kommer ut och då kan man på gulan se dagsringar likt årsringar på ett träd som visar vilken del av gulan som har bildats på dagen och vilken del som har bildats på natten.

I Europa är bäst före märkningen på ägg satta 21 dagar efter värpning. Detta beror på salmonellan som går lös nere på kontinenten. Våra svenska ägg är salmonellafria så vi kan glatt göra majonnäser, äta löskokta ägg och äta ägg som är flera månader gamla. Ägg blir nästan aldrig gamla, det tar lång tid.

Ett sätt att kolla ditt ägg är att lägga det i ett glas vatten. Om det ligger på botten är det färskt och om det reser sig upp till hälften är det veckogamalt, om det ställer sig upp helt är det ca tre vecko och om det lägger sig på ytan bör det nog inte ätas. Detta beror på den lilla luftblåsan som finns i äggets trubbiga del. Ju färskare ägget är desto mindre är luftblåsan. Detta beror på att ägget under hela sin livstid ger ifrån sig koldioxid genom skalet som gör att innehållet blir mindre och mindre och luftblåsan större och större.

Jag tycker att det är viktigt att veta vad man köper för ägg. För att veta kan man kolla på märkningen som är obligatorisk för alla ägg som inte säljs direkt till kund från producent (typ gårdsbutiker).



Första siffran står för hur hönan har levt.

0. Ekologiskt

1. Frigående utomhus

2. Frigående inomhus

3. Bur höna

Efter första siffran hittar men en bokstavs kombination som visar vart hönan har levt. SE = Sverige.

Det är den viktigaste ägg infon. Resten av siffrorna finns för att spåra ägget om det skulle behövas, tex om man skulle hitta salmonella eller någon annan från det "elaka gänget". Först så står det från vilken gård ägget kommer och sedan vilket stall.

  • 210 000 000 ägg läggs i Sverige varje år
  • Genomsnitts svensken äter 200 ägg per person och år
  • En värphöna lever ca 1,5 år
  • En burhöna spenderar sitt 1,5 år på en yta lika stor som ett A4 papper
  • Hönan lägger ca 1 ägg om dagen
  • 1 Sverige har vi ca 6 miljoner värphöns
  • När nya värpkycklingarna har kläckts tar man bort tupparna på en gång och gör hundmat av dem.

Oj

Nu faller årets första snö utanför fönstret. Dax att börja göra glöggen snart...

tisdag 28 oktober 2008

Tack för ikväll!

Det har varit jätte mysigt att hänga lite med killarna. Det blev en kväll bestående av jättegod pasta med tryffel och ett vin som inte var så dummt till. Detta avlöstes med lite chip, shap, shot lekar som jag förlorade stort!

Pastan hänger på tork



Picknick lagar mat



Min halvätna pasta



En lycklig Sebastian

Vin

Jag ska på middag ikväll och fick i uppdrag att ta med mig vin. Vi ska äta en rätt som är baserad på pasta och tryffel. Vad köper man då? Jag googlade lite men hittade inget vettigt. Ringde en vän som ska bli sommelier och frågade dom som jobbade inne på systembolaget men fick inget bra svar därifrån heller! Jag tog ett vin som är gott och fruktigt med lite fatkaraktär och inslag av svartvinbär, vanilj och gräs på druvorna Nero d'Avola och Cabernet Sauvignon . Jag såg framför mig en ganska tung pastarätt men nu verkar det som om att det kanske inte blir det, rackans skit. Tänk om killarna blir sura när inte vinet passar till maten.

Hittade precis nu lite viner som passar med tryffel, dessa kan ni ju använda er av om ni hamnar i samma situation som jag någon dag.
  • röd pinot noir från Bourgogne i Frankrike
  • röd hermitage från Rhône i Frankrike
  • röd cahors från sydvästra Frankrike
  • vit châteauneuf-du-pape från Rhône i Frankrike
  • mogen röd barolo eller barbaresco från Piemonte i Italien
  • röd valpolicella ripasso från Venetien i Italien
  • vit arneis eller chardonnay från Piemonte i Italien
  • vit verdicchio från Markerna i Italien

BästaBästa!

Galet gott, så jädrans attans sjukt asgott!

Jag älskar spenat och idag när det skulle vankas lunch så gjorde jag mitt livs första spenatsoppa (tror jag). Mmm, en alldeles vanlig spenatsoppa (tror jag) men det sista så hällde jag i en skvätt avslaget bubbel som stod i kylen. Åhh, vad det är gott med spenatsoppa! Tänk er en krämig spenatsoppa med lite av brödigheten och syran från bubblet och en tuch av muskot.
Till: ett kokt ägg och knäcke med nötig västerbotten och havssalt bregott.

Kvällen

Jag fotade bara två av rätterna, det märks att jag är ganska färsk bloggare som glömmer att ta kort!


Rökt vildand med lökcremé och den perfekta pajen som jag har bloggat om tidigare.




Ytterfile av kronhjort med Rotfruktspytt och Lingonsås


Rätterna som följde var:
- Bredsjöblå (ost) med Björnbärsmarmelad och knäcke
- Fransk chokladkaka med Blåbärssirap, Vildhallonglass och Blåbärsgrädde

måndag 27 oktober 2008

Jobba

Ordet jobbigt måste komma ifrån ordet jobba. Jobba är jobbigt vissa dagar men det är alltid skönt när det jobbiga är över. Plugg är också jobb och jobbigt ibland. Allt är kanske jobbigt när man mest av allt bara vill komma hem till sin pojkvän och familj. Jag vill åka hem men måste jobba idag, imorgon och halva onsdagen. Sen är det jobbiga över för en stund. Då tar jag semester och åker hem!

Ikväll tar jag med mig kameran till jobbet och ni får se vad jag hittar på. Tills dess ska jag dricka kaffe och försöka dämpa hemlängtan med hjälp av kanske choklad. Choklad och kaffe är nyttigt berättade en näringsforskare för mig, mycket antioxidanter.




söndag 26 oktober 2008

Mas Tortillas

Korianderstinna Quesadillas med Räkor
6 st



Vansinnigt sugen på quesadillas blev jag och en kruka koriander stod i fönstret. Utan tortillabröd i skafferiet fick jag ta och slänga ihop mina egna och det gick förvånansvärt enkelt och snabbt. I framtiden köper jag nog inte färdiga tortiallas utan bakar egna med pastamaskinen som kavlingsassistent.

Bröd
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk olja
  • 1 tsk salt
  • 1,25 dl vatten

Blanda allt till en fast deg och dela i 6 bitar, lägg under plastfolie så att inte degen torkar. Kavla en i taget och släng i medelvarm stekpanna när du tycker att den är tunn nog. Vänd när den fått lite färg och lägg på ett fat under aluminiumfolie så att de inte torkar.

Sås

  • 0,5 röd chili
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 stora tomater
  • en skvätt kycklingfond
  • salt
  • 1 kruka koriander
  • 0,5 pressad lime

Hacka chili, vitlök och lök. Fräs i oljan på låg värme tillsammans med spiskummin tills löken är mjuk. Tärna och stoppa i tomaterna och kycklingfond. Låt stå och puttra i 15 minuter och häll i saltet. Precis innan servering är det dax för att få i den hackade koriandern och limen.

  • Riven ost, så mycket du har samvete till
  • 200 g skalade räkor

Ta nu ett av bröden, täck halva brödet med ost, häll på sås och räkor. Vik på mitten och stek på båda sidor i stekpannan tills att innehållet är varmt och osten smält!

Ekonomistyrning



Idag vill jag verkligen inte plugga och inte heller tvätta. Tyvärr tvingas jag att göra båda sakerna. För att lätta upp stämmningen tar jag till lite kryddig, skummig och ångande yogi chai och nötter som någon en gång i tiden påstått är väldigt bra när man pluggar. Om det är sant vet jag inte men det är gott.

Schysta brön!


Om jag hade bott i Stockholm hade jag varit på historiska museet och brödfestival. Där jag skulle jag äta nybakat bröd med massa smör på. Om det finns.

Kolla in utställningen här!
http://www.historiska.se/misc/gemensam/kalender/08-10-25-26-Brodfestival/

Citat

"Nöjet vid bordet tillhör alla åldrar, alla stånd, alla länder och alla tider. Det kan förenas med alla andra nöjen, och håller sig in i det sista för att trösta oss över förlusten av de övriga."

Det sa domaren och den gastronomiske författaren Anthelme Brillat-Savarin i sin bok "Smakens Fysiologi" som släpptes 1826. Brillat-Savarin var så grym så han fick en ost döpt efter sig. Det var inte vilken ost som helst utan en av mina absoluta favoriter. Så god, Gör go!

lördag 25 oktober 2008

Perfektaste



Kantarellpaj med västerbottenost
1 pajform


  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk kummin
  • 125 gram smör
  • 1,5 msk vatten

  • 2 st rödlökar
  • 3 dl förvällda trattkantareller
  • 150 gram västerbottenost
  • 1 tsk timjan
  • 2 nypor salt
  • 1 nypa peppar

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa vitpeppar

När man gör pajdeg är det viktigt att alla ingredienser är kalla inklusive bunken och mjölet.

Blanda mjölet med salt och mortlad kummin. Tärna smöret smått och blanda ihop allt med fingertopparna. Tillsätt vattnet och forma snabbt till en deg. Kavla ut degen mellan plastfolie eller tryck ut den i formen och nagga med en gaffel. Låt vila i kylskåpet 20 minuter. Förgrädda i 225 grader och 10 minuter.

Hacka löken fint och trattkantarellerna grovt. Fräs i smör med timjan peppar och salt tills löken är lite genomskinlig. Grovriv osten och lägg hälften i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela kantarellfräset över.

Blanda mjölk med grädde, ägg, salt och peppar. Om man har bråttom kan man värma äggstanningen i en kastrull under omrörning till den är varm men inte kokar. Häll den i pajskalet och sprid resten av osten på toppen.

Stoppa in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter om äggstanningen var varm och kanske 40 om inte.

Lite hungrig igen




Kallrökt lax, Curry- och dillstuvad potatis med Fänkåls-, Äpple-, och Russinsallad

1 portion

  • Kallrökt lax

  • 2 st mjöliga potatisar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk curry
  • 1,5 tsk vetemjöl
  • 1 msk vitt vin
  • 1 dl mjölk
  • Lite dill
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vitpeppar
  • 1 skvätt pressad citron

Skala potatisen och dela i klyftor, sjud i saltat vatten tills potatisen är mjuk men inte trasig. Häll av vattnet.

Smält smöret i en kastrull. Fräs curryn och blanda i mjölet. Häll på vinet och mjölken och vispa ordentligt så att det inte blir några klumpar. Låt småputtra i minst 4 minuter så slipper du den tråkiga mjölsmaken. Salta, peppra, dilla och citrona efter tycke. Blanda i potatisen.

  • Fänkål
  • Äpple
  • Russin
  • Ärtskott
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 liten nypa salt
  • 1 liten nypa svartpeppar
  • 1 nypa senapspulver

Skär upp fänkål och äpple. Blanda senapspulver med olja, vinäger, salt och peppar och häll över grönsakerna. Blanda i russin och skurna ärtskott innan du lägger upp det på tallriken.

Tore åh Tore



Jag älskar kokböcker och har hur många som helst. Idag har det tillkommit en ny det är den till vänster som kommer att få stå i bokhyllan bredvid den till höger.
Jag önskar att Tore hade suttit i min soffa på riktigt. I så fall hade jag bjudit honom på te och scones och han hade kunnat berätta lite om sina resor till Frankrike, om när han jobbade på Maxim's och förståss lära mig allt han kunde. Tore kände säkert alla, eller jo Tore kände ju alla han satt med i Gastronomiska Akademin och därför skulle han kunna ge mig lite karriärstips och schysta jobb också, när han ändå var här.
Tore blev faktiskt världens första hedersdoktor i matlagning. Här på skolan har vi också en hedersdoktor, eller är det hedersprofessor? Han heter i alla fall Eckart Witzigmann, någon kanske känner igen namnet. Senast Eckart var i Grytan fick han frågan om varför det enbart jobbar män i hans kök.
"För att kvinnor blir lättare gravida och kära." löd svaret. Haha.

Lyxlördag


När vädret är grått och högen med plugg och jobb hopar sig tycker jag att man ska passa på och skämma bort sig själv och med något lyxigt. Idag när det är minusgrader och blåser storm utanför fönstret (överdriften främjar förståelsen!) passade jag Mims och Mads på att avnjuta byns enda hotellfrukost. Oj så mumsigt det var!


Söta Mims var nog lite törstig,




undrar om det var morotsjuicen som lockade?




Rara Christoffer Johansson tvingas jobba medans vi lyxar.




Någon äääälskar ost, vem kan det vara?

Kvällens Aktiviteter

Några bilder från kvällens matlagningskurs med ett glatt gäng från Avesta kommun.



Det hackas...,
och saltas lite.

Emma undervisar...


och Kristina serverar kvällens smaskiga snittar.
Recept på vad som lagades kanske kommer innom den närmsta framtiden. Nu är hägrar sängen.

fredag 24 oktober 2008

Same Same

Bialetti farbrorn


Mocka- ett starkt kaffe som har fått sitt namn av hamnstaden Mokka i Jemen, som var en berömd exporthamn av kaffe på 1400-talet. Kaffet serveras starkt och sött i mockakoppar. Mocka är också en etiopisk-arabisk kaffesort med små gröna bönor. Bästa kvaliteten kommer från Etiopien.”

Min mormor har jätte fina mockakoppar, min mamma har en moccamaster och min pojkvän är på språng för att köpa en moccabryggare.
Same same but different.
Jag har också en, en fin och välfungerande Bialetti.


MAT!

All mat har nog sitt speciella tillfälle. Sitt tillfälle för att stå i rampljuset då den smakar lite bättre än vad den hade gjort om den hade serverats vid ett annat tillfälle och på en annan plats.
Igår var jag på puben och idag har jag varit vansinnigt slapp och soffan har varit mitt högkvarter. Det är grått ute och soporna står onerburna i hallen och huvudet dunkar rytmiskt men försiktigt. Tankarna kring den perfekta måltiden för kvällen har det funnits mycket tid till. Salt, kolhydrater och fett kom jag fram till ganska fort. Eller sallad. Oj, nu ångrar jag att jag inte åt en sallad med mycket salt (oliver, sardeller) fett (ost, majonnäs eller vinigrätt) och rostade palsternackor i. Och nötter och dijondressing och parmaskinka och och, och allt! Mmm, det hade varit gott men det blev ingen sallad.



Vad vill man då äta på dagen efter Onsdags-pubben. Det finns vissa specifika saker som man absolut inte kan göra en dag som denna.

-Gå eller åka och handla

-Befinna sig på andra sidan om ytterdörren

-Hålla fast vid sin diet eller sina normala vanor allt för mycket

-Inte unna sig

Skulle jag baka en pizza…, ingen ost och så blir det för mjöligt i köket.
Varma mackor- fortfarande ingen ost
Pasta Carbonara…, nää
Min överblivna helstekta kyckling från igår med tillbehörande sötpotatis och böngryta…, noppe, jag tror att det var för nyttigt och hälsosamt en sådan här dag är jag mer sugen på mättade fetter.
Dillstuvad potatis, gravad lax och hovmästarsås hade varit galet gott och mjukt och smältande. Är det smältande mat man vill ha, sån som man inte behöver tugga fler gånger än 3?
Ost…, hade funkat jätte bra. Skulle gärna tärnat ner lite grevé i perfekta kuber och lagt i en burk med oliver, olivolja, citronzest och örter för att marinera en stund innan jag satte tänderna i den underbara underbara osten…, har fortfarande ingen ost.
Ölkorv- har ingen.
Stripes med citronaioli och en stor sallad hade jag också kunnat äta, det kanske hinner slinka ner innan dagen är slut. Hoppas!

Det blev perfekt mat…





Pasta med paprika, oliver och stark knaperstekt korv.
Smaksatt med timjan, vitlök, salt, peppar, tomatpure, och en skvätt vitt vin. Citronen på toppen är viktig för att få rätt syrebalans i rätten!