onsdag 31 december 2008
Nyårslöften
Har ni några nyårslöften?
Gott nytt år!
Nyårsafton är här och det kommer att firas med fest. Massa mat och Champagne i goda vänners sällskap och i ett hus i skogen med inköpta fyrverkerier till midnatt. Kan det bli bättre? Hoppas att ni får en underbar kväll och ett underbart nytt år!
Puss
måndag 29 december 2008
Biff, Bea & Pommes
I dag kliade det i Biff, Bea och Pommes delen av mig, det var för länge sedan. Som en sann hjälte skalade jag några potatisar och delade de till perfekta tjocka pommes. Oljan var varm så att den dansade när jag lät potatisarna glida i och få sitt sista bad och resultatet blev gyllende, fluffiga och krispiga små rackare. Biffen slängdes i pannan och jag slog lätt ihop min bea med ena handen medan jag dukade med min andra. Behöver jag säga att det dracks öl till?
söndag 28 december 2008
Kamera
Jag skulle vilja ha en kamera och jag funderar på att gå och köpa en idag. En fin systemkamera. Om jag hade haft en fin kamera så skulle jag bygga en fotostudio i min garderob, ett litet fototält med fin belysning. Sedan skulle jag börja styla mat, använda en liten pincett när jag lägger upp sakerna på tallrik och ha olika sprayflaskor med skumt innehåll. Jag läste i expressen att folk som fotar sin mat blir smalare, det låter ganska logiskt.
Nu har jag blivit serverad bit överbliven tarte tatin och kaffe från vår bialetti. Perfekt. Igår hade vi besök av Jonas syster och hennes man och son. Jag skulle ställa mig in och bli omtyckt så jag bakade en tarte tatin, det brukar vara ett av dom bästa sätten.
Fransk löksoppa
Löksoppa är något som symboliserar kärlek, att bjuda på en löksoppa med en gruyeregratinerad brödbit i är som att säga "Jag älskar dig".
Fransk löksoppa med Gruyergratinerat bröd
4 port.
4 st stora schysta lökar
2 st vitlöksklyftor
en skvätt olja eller en klick smör
1 tsk socker
Dela löken på hälften och skär i fina skivor, hacka vitlöken. Fräs all lök i olja utan att det tar färg tills dess att den är mjuk och mysig. Lägg i sockret och låt det smälta.
1 liter kraftig buljong
2 dl vitt vin
några kvistar med timjan eller 1 tsk torkad
salt och svartpeppar
Häll på buljong och vin och peta ner timjanen. Nu ska det soppan småputtra och småmysa i ca 45 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4 skivor vitt lantbröd
100 gram grovriven gruyere eller någon annan god ost
Häll soppan i skålar som tål lite ugnsvärme, lägg brödskivan i skålen på soppan och toppa med den rivna osten. Stoppa in i ugnen på hög grillvärme och ta ut dem när osten har smält och fått lite fin färg.
lördag 27 december 2008
Funderingar
Jag sitter på min kammare och funderar över en flaska öl som jag önskar var ett glas rött. Jag funderar över livet, mitt liv. Vart är det på väg, vem är jag och vart är jag på väg. Det kanske är den tiden på året då man summerar och ritar upp nya planer och letar efter nya stigar. Folk tror att jag är ambitiös och det kanske jag är, på mitt eget sätt. Jag gör kanske saker som andra inte gör eller som andra tror att dom inte hinner. Jag hinner och det är inte för att jag gör allt fortare eller för att jag inte tittar på tv eller har sovmorgon. Jag gör mest det som är roligt och givande. Att diska, tvätta och lämna in skoluppgifter i tid är inget som jag prioriterar.
När jag var en liten flicka sa pappa och mamma till mig och min bror: Allt går bara man försöker tillräckligt mycket. Det kanske är därför som jag har en annan verklighetsuppfattning än andra. Det kanske är därför som jag räknar med att få gå på nobelfesten och med att få ge ut en bok år 2009. Men skit samma, det var inte det jag skulle skriva om.
Jag vet inte vad jag ska sätta för nya mål. För att en hopphäst ska kunna hoppa över hindret måste man först styra in den mot det. Men jag vet inte vart mitt hinder är. Jag står stilla och stampar, jag vill ha ett nytt mål att uppfylla för jag har redan lyckats med de delar av mina gamla som jag fortfarande bryr mig om. Och den förbaskade praktiken, hur blir det med den? Jag funderade över Tokyo här om dagen, i mars och april blommar körsbärsträden i Japan och det sägs vara det vackraste. Det vackraste. Eller så gör jag ingen praktik alls. Pust.
Summan av kardemumman är kanske att det är så mycket lättare att lyckas om man vet vad det är man vill lyckas med. Kan man lyckas om man inte viste att man ville lyckas med just det man lyckas med eller blir det hela bara ett stort misslyckande?
fredag 26 december 2008
Attans Pattans!
lördag 20 december 2008
Portad från köket
torsdag 18 december 2008
Jamie Oliver
onsdag 17 december 2008
Avsmakningsmeny
Inlagd lax med avruga, ljummen gurka, syrade räkor, äggvita och potatischips
Rökt salt sill med äggkräm, tryffel, krutonger och dill
Ljummen rödkålssoppa med kalvfrikadeller och senapsemulsion
Lutfisklameller med brynt smör, saltade ärtor och mjölkkokt fläsk
Knaperstekt skinka med dopp i gryta, pepparrot och kryddkokt potatis
Julost x fyra:
Varm över fikonmarmelad, Naturell med glögg, Krispigt, Wiskeymarinerad
Inlägg nr 100
Måltidskoncept.., otroligt spännande. En sådan marknad, något att sätta tänderna i. Flera 100 000 äter säkert mat i bilen varje vecka. Den maten som man köper när man är ute och åker bil, dvs hamburger drive-in och bensinstationsmat är inte anpassad för att ätas i bilen. Jag är alldeles övertygad att man skulle spara liv och göra livet enklare för många om det fanns mat tillgänglig som var anpassad för att ätas i bilen. Mat som passar i till exempel mugghållaren, är delad i småbitar och som man kan äta med en hand utan att oroa sig för att spilla, mat som man kan ha i handen samtidigt som man växlar och styr. Självklart skulle en haklapp följa med!
lördag 13 december 2008
torsdag 11 december 2008
Jag gör en Bella verkar det som
Det kan hända att det bara är inspirationen som brister. Min kropp spricker i längtan efter jul, ledighet och sovmorgon. Det är nog receptet för återuppståndelsen.
I fredags var jag hos rara Kenny Thor, Sören Matsson och Klas Olsson på Konsumvärmland och jag fick en charklåda. En låda som var stinn med korvar av alla de slag. Stekt korv med makaroner kanske inte är så mycket att blogga om?
Igår var jag med på TV, det var pinsamt och jag sa fel. Men det gör inget, det var jätte skojigt ändå och de som jobbade på redaktionen var bland de mest underbara människor jag träffat. Skojigt, skojigt!
tisdag 9 december 2008
Hantverksprovet
Apelsinmousse, Kryddkarameliserade apelsiner, Saffransglass, Vaniljsnö och Apelsinsoppa, gissa vems...
Hallonmousse, Vaniljglass, farmors Rån
Flädersorbet och Chokladmousse
Skånsk äpplekaka, Äppelmos-sorbet, Vaniljbavaroise
Brownie, Mandelglass, Päronsorbet
Mandelkaka, Apelsinmousse, Cholkadsorbet
Chokladfondant, Hallonmousse, Vaniljglass
Pistagekaka, Hallonsorbet, Chokladmousse
Limpans mousseomfattning
Konsentrerar sig för att bygga sina fina koner
CJ:s verktygslåda, han kommer bli en utmärkt stjärnkock
Glassmaskinspanik
Edvin fixar med äppelkakan
torsdag 4 december 2008
Torsdag i Grytan
Sallad är ju också riktigt gott så här dagen efter onsdag. En krispig med ost i och senapsvinigrätt och krutonger. Kanske lök och avokado också. Eller soppa.
Medans jag fantiserar dricker jag julmust. Jag älskar julmust och skulle nog kunna dricka hur mycket som helst men bara vid jul. Min julmust dricker jag i mina röda glas, dom gör sig bäst till just julmust, antar att det beror på färgen. Till min julmust äter jag väldigt gärna saffransbiscotti men jag har tyvärr inte bakat några i år så jag får hålla till godo med pepparkakor. Jag läste på taffel att Lisa hatar julmust. Får man säga så? Jag tog åt mig och blev lite sur när hon sa det, jag tror inte att jag tycker om henne lika mycket längre. Hur kan man inte älska julmust?! Tok-Lisa. Taffel har en het diskussion om julmust som är sjukt lång. Kolla in den här

Blinka lilla stjärna där
onsdag 3 december 2008
Den stora bakdagen i bilder
Äpple- och Russindegen jäser och svulstar till sig
Äpple- och Russinbrödet har antagit rätt form. Det skall jäsa en gång till och sedan kastas det in i ugnen
"Eriks bröd" ska snart börja knådas av maskinen
"Eriks bröd" ligger i ugnen, Sonia och Erik övervakar och disskuterar
Brödhög
Knäckebröds historier, mitt knäckebröd blev för tunt. Först tog ugnsfläkten och blåste iväg det och sedan blev det för bränt, typiskt!
Mera knäckebröd, helt fantastiskt gott blev det
Genomgång av vad vi gjort och lite tips på vägen från våran nya favoritbagare
Här är han. Tack för idag Erik, det har varit underbart fantastiskt. Jag glömde säga att du gärna får flytta hit till Grythyttan om du tröttnar på Gotland. Isf skulle jag köpa ditt bröd varje dag och kanske komma in och hälsa på dig i bagerit ibland. Kanske med en burk marmelad och lite kaffe eller varmchoklad... Till alla er som inte har smakat på Eriks underbara bröd råder jag er att hoppa på första färjan till Gotland, jag lovar att det är värt det. Både för att äta det underbara brödet och kanske även för att få en glimt av den underbare Erik Olofsson.
tisdag 2 december 2008
Krakas på TV4
måndag 1 december 2008
Brödkärlek
Ett bröd smakar som bäst när det är bakat med mycket kärlek och av en person som man tycker om. När man är på bra humör och lycklig blir brödet som godast. Jag är nästan säker på att dessa argument skulle hålla i vetenskapliga tester.
Bröd är något väldigt symboliskt, att bryta bröd och dela med sig av det är en handling som tolkas likadant i de flesta kulturer. Det är ett sätt att säga välkommen. Ordet kompanjon är hämtat från uttrycket "cum pane" som betyder just dela bröd, detta av något visar på hur mycket värde som läggs i handlingen. Religöst så ser vi hur Jesus bryter bröd och delar med sig av till sina lärjungar och hur sabbaten inleds med brytandet av brödet.
Att kunna baka gott bröd och dela med sig av eller att kunna köpa gott bröd och ge bort eller baka själv är få förunnat. Jag är dock en lyckans ost för här i Grythyttan har vi Erik Olofsson på besök. Han säger att kärlek är en viktig ingrediens i brödbak och han använder bara ekologiskt mjöl, hur kan man annat än att tycka om honom? Erik har en gång i tiden jobbat på Rosendahl och det var han som drog dit vedugnen. Då skrev han även en bok med Monika Ahlberg, "bröd och marmelad". Den underbara boken som är en av Pain de Martins favvoböcker var så bra att den inte finns längre, slutsåld, så jag får hålla tillgodo med bibliotekets exemplar tills dess att jag hittar ett eget. Nu för tiden håller Erik till på Gotland och på Rute Stenungsbageri. Där bakar han surdegsbröd och äter ostmackor. Oftast äter Erik sina mackor med ost på och lite smör. En vällagrad en skall det vara.
På onsdag är det min tur att få stå i köket med Erik, då ska vi baka bröd i alla dess former. Något som jag vet men dom flesta andra nog inte vet är att vi ska baka något i pepparkaksformer också.
Att bo på Gotland och baka bröd är nog lite som att bo i Toscana och vara vinmakare. Sådär lugnt, fridfullt och romantiskt. Tänk den som fick bo på Gotland och baka bröd och ha Café och trevliga kunder som tittar in dagligen och skriver upp sig i kölistor för att få kanelbullar. Kärlek