lördag 31 januari 2009

Hurra!

Idag fyllde CarlJohan 17 år. Jag stod vid grytorna hörde hur det hurrades i matsalen.
Det var inte för CarlJohan. Det var för min hummersoppa! Imorgon kommer tv och jag ska få träffa Maria, CarlJans danspartner. Kolla på fredag kl 20.00 på TV4 så kanske ni skymtar mig.

torsdag 29 januari 2009

Erik har fått medalj av Gastronomiska Akademin

Erik Olofsson från rute stenungsbageri som var här i höstas och lärde mig baka bröd har fått en Medalj. En i silver från gastronomiska akademin för ”För utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Grattis!

Uppföljning på Onsdag i Hyttan

Det blev Gästis och efter det gick jag hem till mina före detta. Vi satt och babblade och analyserade och nu är jag tillbaka på prästgatan med Hallo Me svingandes in i käften akompanjerat av några futtiga små tomater och lite stekt broccoli.

Hahaha!

onsdag 28 januari 2009

Årets kock närmar sig!

Finalen i årets kock närmar sig och på torsdag bär det av till Lisebergshallen och Göteborg. Första gången jag är med och spanar och det är även första gången på fem år som en kvinna deltar i finalen. Jag har spenderat många timmar på att fundera på varför det är så, varför är inte kvinnorna med? Det skulle kunna vara för att vi kvinnor är sämre än män. Som Eckart Witzigmann sa "Kvinnor blir gravida och kära". Det skulle även kunna vara så att vi kvinnor inte får samma handledning och lika stora möjligheter som männen i kockbranchen, att det är svårare för oss att hitta mentorer. Eller så är det så att vi inte tar för oss av de möjligheter vi får, att vi inte aktivt visar framfötterna och vässar armbågarna. Eller så är det för att kvinnor inte ser någon anledning i att vara med i en kocktävling.... Jag har ingen aning men om någon forskade i det och skrev en bok skulle jag vara den första som kastade mig över den!

Lycka till Anna, jag håller tummarna för dig!

Onsdag i Hyttan!

Jag är trött och har för mycket att göra för att kunna få sova så mycket som jag vill. Onsdag i Hyttan, vad ska jag hitta på?

  • Plugga Organisation & Ledarskap?
  • Städa garderoben?
  • Skriva inköpslista på det jag ska handla till Saxå på lördag?
  • Baka pizza och bjuda hit lite vänner?
  • Kolla om det finns tvättid och tvätta min ständigt växande tvätthög?
  • Gå till puben efter kl 22.00?
  • Gå på inflyttningsfest?
  • Dricka öl på Gästis?
  • Mysa ner mig med en film?
Undrar vad jag ska välja och om det finns möjlighet att välja allt...

måndag 26 januari 2009

Leila ser galen ut!

Jo jag gillar också Leila men vad tänkte dom när den här bilden hamnade på omslaget? Hon ser bara konstig ut, konstig och galen och som en påskkärring!

Slutet på det goda!

Nu har min bättre hälft åkt hem och det är slut med recepten på god mat och tillbaka till falukorven med de stuvade makaronerna. Jag får skriva om Gällivare istället, för det har ni ingen aning om! Mañana...

Är jag vuxen nu?

Frukost bestående av äggmacka med ansjovis, ger inte det den allra högsta vuxenpoängen? Isf är jag där. Idag hände det för första gången och jag tror att jag är hooked!

söndag 25 januari 2009

Söndag morgon med killer-scones

När det är söndag ska man passa på att göra killer-scones, koka te och bjuda över någon man tycker om. Här är mitt recept på mina allra bästa Scones. Servera dom rykande heta med marmelad, färskost, smör, ost eller vad du nu kan tänkas tycka bäst om!

Killer-Scones
2 pers

3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,75 dl filmjölk
0,25 dl grädde
0,5 dl vatten


Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke eller matberedare. Häll i filmjölk, grädde och vatten och blanda snabbt ihop allt. Forma till två kakor och platta till lite med handen, skåra dom med en kniv om du vill. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter på 250 grader.


Något att ha till...

lördag 24 januari 2009

Let's Dance-Mackan

Det var verkligen trevligt igår när vi alla satt bänkade och kollade in CarlJan på storbilds TV. Härligt att han gick vidare, vi var lite oroliga för att han skulle åka ut. Nästa vecka kommer produktionsbolaget och är med och filmar under kvällen och då kanske även den där mackan dyker upp. En specialdesignad Let's Dance-macka, eller var det bara min fantasi som trodde att det skulle finnas en?

fredag 23 januari 2009

CarlJans hejarklack

Ikväll är det fredag och den fredagliga rutinen har blivit att sitta framför teven och heja fram CJ. Idag gör vi det lite extra genom att samlas på Gästgiveriet, äta en let's dance macka, dricka en öl och kolla på CJ på storbilds tv. Synd bara att jag fortfarande är så sjukt mätt av kycklingen jag åt till lunchen. Ryktet går om att det kanske ska finnas direktlänk med CJ från studion men jag vet inte hur sant det är. Snart är det dax, klockan sju samlas vi!

Kyckling med smak av Citron och Oliver

Kyckling är bra och billig mat men billig kyckling är inget som man skall köpa. Tyvärr så finns det bara en ekologisk kycklingproducent i Sverige (så vitt jag vet) och deras kycklingar är allt annat än lätta att hitta i butikerna i och kring Grythyttan. Birgitta och Cleas Alwén är pionärer och att som kyckling bo på Bosarp måste vara som att bo i kycklinghimmlen. Jag får nöja mig med Kronfågels och tröstar mig själv med att uppfödarna på bilden iaf såg snälla ut.

Idag har jag kokat ihop en gryta som vi åhade och mmade åt från första till sista tuggan. Syrlig och smakrik, mättande och busenkel. Till och med novisen vid spisen bör lyckas med det här.

Kyckling med smak av Citron och Oliver

1 kyckling styckad i bitar med ben kvar
Salt Peppar
1 halv citron
1 näve oliver med kärnor
1 kvist rosmarin
4 klyftor vitlök
1 stjälk selleri
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl matvete

Salta och peppra kycklingen och bryn i en stekpanna med lite matfett. Lyft över i en gryta när den fått fin färg.
Tvätta en citron noggrant och dela den på mitten. Lägg den i stekpannan på svag värme med snittytan nedåt tillsammans med vitlöken, rosmarinen tills att vitlöken blivit lite mjuk men inte bränd (!) och citronen blivit lite karamelliserad. Lägg i grytan; citronen med snittytan nedåt över kycklingen, vitlöken, rosmarinen, selleristjälken, oliverna, vattnet och vinet. Låt småputtra i 20 minuter under lock. Häll i matvetet, lägg på locket och låt puttra på lågvärme i 15 minuter till. Klart!

torsdag 22 januari 2009

Tomatsås till Spagetti och Köttbullar

Jag blev frälst i min dragon och ricotta köttfärs som jag hade på pizzorna så jag tvingades att göra köttbullar på samma sätt igår. They are to die for! Det självklara tillbehöret är tomatsås och spagetti (var det inte vad lady och lufsen åt förresten?) och för mig är det här det självklara sättet att göra tomatsås till köttbullar.

Köttbullar med Spagetti och rödvinssupen Tomatsås


Tomatsås till Spagetti & Köttbullar


1 klyfta vitlök
lite av stekfettet från köttbullarna
1 burk konserverade tomater av god kvalitet
1 glas rött vin
salt och peppar

Låt en stycken vitlöksklyfta fräsa försiktigt i fettet utan att den blir bränd. När den är mjuk häller du på tomaterna och vinet och låter det hela koka ihop (utan lock) tills att du har en någorlunda tjock tomatsås. Salta och peppra efter tycke och smak.

Om det skulle vara så att ditt köttbullsfett blivit bränt eller att du inte har stekt några köttbullar kan du byta ut köttbullefettet mot lite olivolja eller smör och köttbuljong istället. Om du tycker att tomatsåsen är för syrlig löser du det med en nypa socker.

Så är det!

Jag kollar runt, läser och läser både här och där, i böcker och på nätet och i mitt eget minne. Vad är nordisk mat, vad var det och vad ska det bli! Jag har ett nytt projekt på G.


"Svensk mat har äntligen kravlat sig upp ur kastrullen, duschat av sig brunsåsen, klätt av sig lager efter lager, till och med dragit bort den sista skylande persiljekvisten, och får nu omvärlden att sucka och tråna över dess naturliga skönhet på ett sätt som inte hörts sedan det första gången dök upp svenska brudar i Bond-filmer."

Av Jan Gradvall

onsdag 21 januari 2009

Pizzatime!

Ofta när jag och Jonas ska laga något gott så gör vi egna pizzor. Vi brukar göra en deg och baka småpizzor med olika pålägg som vi gräddar och äter en efter en med ett glas gott italienskt vin. Supermysigt! Det svåra är att hitta en riktigt bra pizzadeg och den bästa jag har hittat än så länge är den här:

Pizzadeg
4 personer

50 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
7 dl vetemjöl special

Smula jästen i bunke, och rör ut den i en del av det ljumna vattnet. Häll i resten av vattnet och alla ingredienser men spara lite av mjölet till utbakning eller häll i det om degen blir för lös. Den skall vara smidig dvs inte klibba för mycket och inte heller vara för hård pga för mycket mjöl. Låt den jäsa i 30 minuter under duk, om du förbereder kan du ställa in den i kylen och låta den jäsa där upp till ett dygn tror jag.
Baka ut på ett mjölat bord med kavel, vinflaska, genom att kasta runt den i luften eller genom att trycka ut den med fingrarna. När du sedan gräddar pizzan ska du ha ugnen på högsta värme och när du lägger pizzan på plåten bör den vara varm, dvs tagen direkt ur ugnen. Jag lägger på pizzan på plåten och lägger på fyllningen där, annars blir det svårt. Det finns pizza stenar som man kan lägga in i ugnen och eftkten blir lite som stenungs bakad pizza. Det är drömmen!


Mozzarella, Sardeller, Svartpeppar och Kapris (Cocktailkapris, detta är frukterna som blir av den vanliga kaprisen som är blomman. Stjälkarna är hårda och inte så goda att tugga på.)


Rödlök (som har stått och småputtrat länge med en vitlök, ett halvt glas rött vin, rosmarin, 1 tsk socker, salt och peppar.), Pinjenötter och Parmesan. Den här pizzan hade varit ännu lite godare med lite smulad chevré på toppen.


Aubergine (som jag först har saltat och låtit ligga 15 minuter för att få bort den bittra smaken och sedan stekt mjuka i lite olivolja) köttfärs (100 gram blandfärs, 2 msk ricotta, 1 tsk dragon, hackad chili, salt och svartpeppar. Läggs rå på pizzan.), Ruccola. Det här var den godaste, sjukt god!

tisdag 20 januari 2009

Shopaholic

Igår gick jag bananas när jag var och handlade och bar med mig halva ICA hem. Oops, tur att vi är två den här veckan!

Gnocchi

Gnocchi är billigt, enkelt och helt galet gott! Gårdagens med rökt sidfläsk, valnötter, salvia, vitlök, småtomater och ruccola.


Gnocchi

några kokta och kalla Potatisar av mjölig sort t.ex. King Edward
1 ägg på 2-4 potatisar, 2 för 5-8
mjöl
finriven Parmesan

Mosa potatisen och blanda med ägget till en smet i en bunke. Häll i vetemjöl tills du får en deg som inte klibbar med konsistens av en färdigjäst och knådad vetedeg. Blanda i rikligt med parmesan. Låt degen vila i kylen i 30 minuter eller längre.

Nu ska degen bakas ut på en mjölat bord. Rulla degen i fingertjocka (kvinnofingrar) längder som du sedan skär i cm långa bitar. Om man vill kan man göra mönster genom att trycka till dem med en gaffel lite lätt. Lägg på en mjölad bricka, dom fastnar lätt i varandra och i underlaget.

Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten och släng i klimparna. När dom flyter upp till ytan ska dom fiskas upp med lämpligt verktyg förslagsvis en hålslev och läggs på en ren och torr handuk.

Om man vill så kan man steka dom i lite olja eller smör och servera dom med nästan vad som helst.

- Tomatsås
- Gorgonzola som får smälta i kastrull med lite mjölk och smör
- Som igår när jag stekte rökt fläsk knaprigt och tog upp det ur stekpannan. Sedan la jag i gnocchin i fläskflottet och gav den fin färg, sedan tomater, vitlök, salvia och valnötter på svag värme för att smakerna skulle sprida sig. Och serverade med ruccola.
-Svensk variant med stekt fläsk, stekt lök och kryddpeppar med lingon till. Som kroppkakor men godare.
- Med getost, timjan och fräst zucchini
- Till en bit grillat kött

Om man tycker att det verkar jobbigt att göra gnocchi men ändå tycker att det ser väldans gott ut så kan man köpa det färdigt i affären. Där står den i samma hylla som den färska pastan.

måndag 19 januari 2009

Grönsakspaj

Charmen med att baka sig en paj är att det enda men behöver är ett bra grundrecept för skalet och äggstanning och sedan kan man kasta i vad man har hemma i kylen och frysen. I dagens paj finns det morot, purjolök, fryst spenat, sparris, kapris och potatis.


Skalet


125 gram kylskåpskallt smör i tärningar
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 msk vatten
1 tsk salt

Blanda smör, mjöl och salt i en matberedare eller med fingrarna men inte för länge, det skall fortfarande vara lite smörklumpar i. Häll i vattnet och kör yttligare några varv. Anledningen till klumparna är att det är dom som gör pajskalet frasigt. När vattnet i smöret blir varmt förångas det och lämnar ett litet tomrum samtidigt som ångan gör att skalet gräddas innifrån. Många små tommrum ger ett frasigt skal.
När degen ska ut i formen brukar jag rulla den till en tjock korv, skära den i tunna skivor och lägga ut dem i formen och sedan trycka dom på plats. Det går fortare än att kavla och blir lika bra men är ändå strängt förbjudet att göra på restauranghögskolan!
Efter det låter jag degen vila i 15 minuter i kylskåpet, naggar den, gräddag den 200 grader 15 minuter.

Grönsakerna som skall i pajen bör vara förkokta eller stekta om de är hårda så som potatisar, morötter, lök osv. Med tomater eller oliver behövs det inte.
Förslag på fyllning:
- Massvis med olika ostar
- Kokt ägg, rökt lax och spenat
- Potatis, curry och blomkål
- Lök och timjan
- Sardeller, kapris och tomater
- Rökt makrill, rödlök och potatis
Ärligt, stoppa i vad du hittar och vad du tycker om allt funkar!

Äggstanning


3 ägg
3 dl fet mjölk
Salt och Peppar

Vispa ihop, om dina ingidienser till pajen är "våta" som tex om du har mycket tomater eller spenat i pajen så dra ner lite på mjölken.

När skalet är gräddat lägger du riven ost i botten (valfritt) , på med fyllningen, sedan äggstanningen och sist mer ost. In i ugnen 175 grader tills den fått en fin färg och äggstanningen satt sig (sitter ihop, har koagulerat).

Paj är fantastiskt gott och är perfekt att bjuda folk på eller att käka till lunch (iofs perfekt till frukost, middag och mellanmål också) men se till att göra en sallad till. Annars blir det som lassagne och det är ju kanske inte någon hit, när allt på tallriken smakar likadant och man inte får någon variation. Jag har dock alltid funderat över ordet paj och paj, varför heter det samma? Kommer det ena ordet ur det andra?

söndag 18 januari 2009

Nicoise

Nicoise är nog en utav mina absoluta favorit sallader. Oliver, kapris, sardeller och potatis... Mmm

Nicoise

2 port

2 kokta Ägg
4 st kokta Potatisar
Romansallad
Haricot verts eller Sockerärtor
1 burk Tonfisk
Kapris
några Körsbärstomater
ett gäng goda Oliver
1/2 hackad Rödlök

Dressing:
4 st sardeller
1 vitlöksklyfta
pressad saft av 1/2 citron
1/2 dl Olivolja
Svartpeppar

Dela grönsakerna, potatisen och ägget snyggt och lägg allt på en tallrik.
Mortla sardellerna med vitlöken. Blanda med citronen och olivoljan och häll en del över salladen, spara resten till ett senare tillfälle, njut!

Potatis

Potatisen är utan tvekan min favorit råvara. Denna underbara knöl som man kan variera i oändlighet, är billig och så så så god! Jag har några potatisar som ligger och puttrar i kastrullen just nu. Dom sjuder försiktigt i välsaltat vatten med skalen på, precis som dom skall för att bli som bäst. Ikväll gör jag en nicoise och resterna använder jag för att göra gnocci på till Jonas som kommer imorgon. Älskar potatis!

Konsten att koka ett ägg

Idag blev det ganska så ok...

Jag har en hemlighet. Jag kan inte koka ägg! Visst lyckas jag ibland men oftast blir det lilla ägget för hårt eller för mjukt. Att koka ett ägg sägs vara det enklaste man kan göra i köket men det är det fasiken inte. Att koka ett ägg kanske kräver mer kunskap och träning i livsmedlet än något annat eftersom att man inte kan kontrollera, känna eller lukta sig till om det är färdigt. När man läser i böcker och på internet om hur man bör koka sitt lilla ägg står det bara hur många minuter det ska koka. Hur kommer det dig att det inte står något om äggets storlek eller hur varmt vattnet skall vara. För det ska ju inte koka men vilken är temperaturen på vattnet när det sjuder, hur ser det ut då?

Pinsamt, jag kan göra suffle och perfekta emulsionsåser men jag kan bannemej inte koka ett ägg!

onsdag 14 januari 2009

Enzymer

Min oätliga och livsfarliga laxmousse på friterat finskt rågbröd och med GrantSmith äpple

Idag försöker jag att bli klok på enzymer och hur dom fungerar i och påverkar ett livsmedel eller snarare försöka få andra att bli kloka på det. Er lär jag en annan gång.

söndag 11 januari 2009

Vart är Team Milko? - Finns inte mera...

Hur har det kunnat gå helt över mitt huvud att team milko har blivit nedlagt? Jaja, så är det iaf. Miko ville spara pengar och så blev det att ett av Sveriges bästa kocklag försvann.

fredag 9 januari 2009

Go CJ

Ikväll kommer det att hända något som aldrig hänt tidigare. Jag kommer att sitta bänkad framför let's dance och jag kommer att se det från början till slut. Varför? För att CJ är med så klart!

Pannkakor med Lingonsylt


Jo, du läste rätt. Lingonsylt är faktiskt det absolut bästa tillbehöret till pannkakor. Efter två dagars svårt sjukdomstillstånd vaknade jag i gryningen och kände hur det sög i magen efter fast föda. Pannkakor skulle det bli och upp hoppade jag och stekte pannkaka efter pannkaka och slängde runt dom i luften när det var dax för vändning. Någon sylt hade jag inte med väl lingon i frysen och socker i skafferiet så det kokades sylt för fulla muggar! När jag satt mig ner för att äta tog det stopp redan efter en endaste liten futtig pannkaka och en liten liten mun med mjölk. Besvikelsen var enorm, allt jag ville var ju bara att frossa!

Sjuk!

Stackars mig, jag är sjuk. Igen!

måndag 5 januari 2009

Grabbkväll

Gubbarna -Gustav kommer hit ikväll. Vi ska äta chili och majsbröd och svepa några immande.

söndag 4 januari 2009

Grattis!


En person som många känner har äntligen förlovat sig!

Årskrönika

När år 2007 blev 2008 var jag en vanlig student utan allt för höga ambitioner eller krav på mig själv. Jag hade aldrig jobbat på en restaurang och aldrig lagat mat till ett större sällskap än ett på 10 personer. Någonting hände i början av året. Jag blev förbannad över att bara killarna hördes, syntes och fick göra allt det roliga. Jag blev förbannad över att mitt framtidsyrke är mansdominerat och jag blev förbannad för att killarna fick alla jobb som fanns i Grythyttan. Jag blev förbannad för att vi tjejer aldrig blev tillfrågade. Då trodde jag att det var för att vi var tystare och för att få någon att tro på oss så måste vi visa att vi kan så jävla mycket. Så kanske det är. Nu har jag blivit kille eller kanske killarna.

2008 var året jag gjorde praktik på Sjömagasinet. Så här i efterhand förstår jag hur mycket jag lärde mig men jag hade ingen aning då. Jag och Mannerström tog en promenad med hanns hund. Sommaren tillbringade jag i Torekov och på hotell Kattegat och igen så lärde jag mig oerhört mycket. Jag hade turen att få bo på vackra sommarlyckan tillsammans med Rebecka och Madeleine med ett stenkast ifrån Pär och Mimmi, tack för en underbar sommar! Att få jobba för Thomas Nilsson var en lärorikt men ush vad dålig jag var i början. Det var mitt första riktiga restaurangjobb men i slutet av sommaren var jag faktiskt ganska duktig. Under sommaren gifte sig även vackra Minna och Simon och jag var brudtärna. Sommarlovet avslutades med en tågluff och jag åt den underbaraste måltiden i kanske hela mitt liv när vi var på Capri.

Höstterminen kom och jag flyttade ifrån Christian och Gustav som jag saknar väldigt mycket till min nya fina lägenhet på Prästgatan. Under hösten var jag med och utvecklade en sallad som kommer att säljas i butiker inom kort. Jag blev ansvarig för köket hos CJ och jag fick laga mat till en presskonferens i Sthlm. Jag lyckades på något konstigt sätt att få en av Sveriges mest framstående näringsforskare att föreslå att vi skulle skriva en bok ihop och jag svävade på moln innan jag kom på att det kanske inte var det jag ville göra. Under året som gått har jag klarat alla mina tentor och jag har lagat mat till styrelsen på SEB i Norge, SHR, vd:n för LRF, Gunnar Forsell, Henke Larsson, Per Gessle, JanBoris Möller, Magdalena Ribbing och kanske många fler som jag har glömt bort. Jag har varit med på TV och haft lokala journalister hemma hos mig vid två tillfällen. Jag har skrivit ett recept till SVD.

2008 var året då jag funderade på hur könens matvanor skiljer sig åt och om smaklökarna skiljer sig åt.

Ibland har jag haft oerhört mycket och göra och jag har önskat att jag kunde stanna i sängen och gråta hela dagen. Under året som gått har jag förstått hur viktigt det är att kunna säga nej och att be om hjälp när man känner att man behöver det. Jag har insett att ödmjukhet är oerhört viktig och att man inte är något utan kärlek eller vänner.

Inför året som har kommit ska jag skriva en bok men först måste jag förstå hur man ska bära sig åt för att få den publicerad. Jag ska anordna ett stort tårtkalas för alla i Grythyttan och förhoppningsvis ska jag göra praktik på något spännande ställe. Sen vet jag inte mer, mina planer sträcker sig inte längre, inte just nu.

lördag 3 januari 2009

Caramel Chew Chew

Ikväll sitter jag framför datorn med skolarbete. Det är inte så väldans tråkigt, jag utvecklar en rätt på lax genom enzymatisk nedbrytning. Jag blev sugen på glass och sprang iväg till affären på jakt efter Ben & Jerry's Bohemian Raspberry men den fanns inte. Besvikelsen var oerhörd men jag gick inte tommhänt hem. Med mig i påsen låg två mini paket istället. En med Caramel Chew Chew och en med Strawberry Cheescake.


Caramel Ice Cream with a Caramel Swirl & Chocolatey Coverd Caramel Chunks är inte i närheten så god som min Bohemian Raspberry märkte jag.